Германският канцлер Ангела Меркел посочи в понеделник, че е готова да направи някои отстъпки на Унгария и Полша в ожесточената политическа борба около принципа на върховенство на закона, като заяви, че и двете страни трябва да се съгласят на компромиси, за да бъде приет финансовият пакет за бюджет и възстановяване на ЕС в размер на 1,8 трилиона евро, който е блокиран от спора, съобщи европейското издание на "Политико"..

Будапеща и Варшава блокират приемането на пакета защото са против механизъм - договорен между германското председателство на Съвета на ЕС и Европейския парламент, който би обвързал бюджетните плащания с критериите за върховенство на закона.

Много държави от ЕС и водещи членове на Европейския парламент заявиха, че не са склонни да отстъпят на споразумението за върховенство на закона и Меркел преди това го защити като "много добър и балансиран компромис".

В понеделник обаче германската канцлерка посочи, че може да се наложи да се подобри механизмът за върховенство на закона, за да се убедят Унгария и Полша да оттеглят ветото си. Меркел отговаря за посредничеството при сделката, тъй като понастоящем Германия председателства Съвета, в който са представени правителствата на държавите членки.

"Някои казват: Не правете компромиси и не променяйте нито една запетая, а други или същите хора казват: Но, моля, постигнете резултат", каза Меркел на видеоконференция с депутатите по въпросите на ЕС от националните парламенти в блока.

„И това, бих казала сега, е точно задачата на политиката да превърне очевидните несъвместимости в резултат, с който всеки може да живее“, продължи Меркел и добави: „Но без компромис това няма да сработи - и с това имам предвид [компромис] от всички страни. И затова вярвам, че тъй като това е наистина централен проект, всички ние трябва да сме готови да постигнем компромис до известна степен". 

Тя каза, че "знаем, че абсолютно искаме резултат", за да бъде отблокирана сделката за бюджета и възстановяването, като предупреди, че без споразумение възможностите за разходи на ЕС през следващата година ще бъдат значително намалени.

Все пак Меркел защити важността на върховенството на закона като "основата на европейския проект". Тя подчерта, че съгласуваният механизъм има „печат“ както от правните служби на Съвета, така и на Комисията, и отхвърли обвиненията от Унгария или Полша, че ще въведе дисциплинарните мерки, предвидени в член 7 на Лисабонския договор, "през задната врата“.

Тя призна, че първоначалната сделка за върховенството на закона, която беше сключена сред лидерите на ЕС през юли - и в чието приемане тя беше тясно ангажирана - „съдържаше голям брой неясноти“, което затрудни постигането на сделка между всички 27 Страни от ЕС. Лидерите на ЕС трябва да се срещнат в Брюксел в четвъртък и петък следващата седмица, за да намерят компромис.

"Обединяването на всички държави членки заедно се оказва нещо толкова трудно, колкото да се намери квадратурата на кръга", каза Меркел.