Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Американският президент Доналд Тръмп заплаши да наложи вето на ключов закон за отбраната, ако Конгресът не отмени ключовият за Световната мрежа чл. 230.

Той пази социалните мрежи от това да бъдат съдени за съдържанието, което потребителите публикуват. На практика без защитата му, част от комуникационен акт от 1996 г., Интернет няма да бъде същия - потребителите няма да могат да публикуват толкова свободно мнението си, а социалните мрежи ще трябва да инвестират огромна част от приходите си за модериране.

Тръмп обяви ултиматума си по любимия си метод - поредица от туитове. 

"Чл. 230, който е щит за защита от съдебна отговорност, един подарък на САЩ за техногигантите (единствените компании в Америка, които имат такъв - държавна помощ!), е сериозна заплаха за нашата национална сигурност и интегритет на изборите", написа президентът.

Реално Тръмп иска от Конгреса да направи поправка в NDAA, ключов акт за отбраната, който определя военния бюджет на САЩ, в стила на ГЕРБ да редактира несвързан със закона член.

Дни остават да се приеме бюджетът за отбрана на страната на стойност над 740 млрд. долара, един от най-важните актове за сигурността на САЩ и НАТО.

Част и от демократите, и от републиканците обаче подкрепят идеята да се промени закона. Това важи и за бъдещия държавен глава Джо Байдън, който бе критичен към закона. 

Републиканците твърдят от години, че социалните мрежи деформират информационната среда така, че да изтъкват либералните гледни точки в САЩ. А според демократите чл. 230 обезкуражава социалните мрежи по-добре да модерират платформите си, дори по отношение на казуси като тероризъм и език на омразата.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.