Бившият ректор на ЮЗУ "Неофит Рислки" проф. Илия Гюдженов е избран за нов председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това стана известно от решенията на Министерския съвет, които бяха пратени на медиите. "Илия Гюдженов притежава необходимия ценз съгласно изискванията на Закона за администрацията", се казва в мотивите за решението на правителството. Там обаче не се дава никаква информация за професионалния опит на новия ръководител на институцията, която неформално е под ресора на ВМРО, в т.ч., че е бивш ръководител на вуза.

Досега Държавната агенция за българите в чужбина се ръководеше от изпълняващ тази длъжност заместник председател. А преди това от Петър Харалампиев. През есента на 2018 г. Харалампиев и главният секретар на агенцията Красимир Томов получиха обвинение за членове на престъпна група след шумна акция на ДАНС за търговия с удостоверения за българско гражданство. Малко след това вицепремиерът Красимир Каракачанов съобщи, че той е предложил Харалампиев за поста. Но и се разграничи от разследването като заяви, че ВМРО никога не е взимала пари от документи за българско гражданство. "Винаги сме защитавали каузата етническите българи от Македония, Молдова и Украйна да получават гражданство по облекчена процедура", каза тогава лидерът на воеводите. 

На заседанието на Министерския съвет новият председател на ДАБЧ Илия Гюдженов е бил предложен от вицепремиера Марияна Николова, съобщиха пред Клуб Z от правителствената пресслужба. 

Илия Гюдженов е член и на управителния орган и зам-председател на Македонския научен институт. Организацията е регистрирана на адреса на партийната централа на ВМРО - ул. "Пиротска", 5. Оттам излъчва и близката до партията телевизия "България 24".

Миналата седмица "Свободна Европа" съобщи, че сдружение "Македонски научен институт" (МНИ) е получило за последните пет години 440 000 лева от парите на данъкоплатците. Държавата започва да го подкрепя финансово в същата година, в която ВМРО започва да подкрепя второто правителство на Бойко Борисов (2014-2017). Парите се увеличават, след като ВМРО официално влиза в изпълнителната власт в третото правителство на Борисов. Законът за държавния бюджет за 2021 година показва, че сдружение "Македонски научен институт" ще получи нови 100 000 лева.

Проф. Илия Гюдженов е бивш ректор на ЮЗУ "Неофит Рилски". През 2008 г. одит на образователното министерство показа сериозни нарушения в Правно-историческия факултет на университета. Проверката бе заради съмнения за злупотреби при приема и обучението на студенти за периода 2004-2007 г. във факултета, ръководен от тогавашния декан проф. Александър Воденичаров, който почина наскоро.

Оказа се, че Воденичаров е записвал първокурсници само чрез подадена лична молба, което според одиторите поставя в неравностойно положение младежите, държали приемни изпити. Сред нарушенията е и масово прехвърляне на хора от специалност "История" в "Право", без да са полагани изпити, "което на практика обезсмисля решенията на Министерския съвет, свързани с приема на студенти и се опорочават принципите на конкурсното начало", пише в доклада.

Големите си правомощия, който му позволяват да записва, прехвърля и премества студенти, Воденичаров е получил с две заповеди на двама ректори на ЮЗУ - проф. Илия Гюдженов и проф. Иван Мирчев. Одитът показа тогва, че деканът имал и право да сключва граждански договори на стойност до 3000 лв., както и да утвърждава други разходи, за които не трябвало да се отчита. Според одиторите за двете заповеди няма правно основание.