Еврокомисията ще пристъпи към задействането на Фонда за възстановяване на ЕС на стойност 750 милиарда евро без Полша и Унгария, ако не бъде постигнат напредък по въпроса за бюджета на Европейския съюз през идната седмица.

Това е заявила председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен на шефа на Европарламента Давид Сасоли, твърдят двама представители на ЕП, цитирани от „Политико“. Двамата ръководители разговаряли помежду си по видеовръзка вчера.

Фон дер Лайен изтъкнала, че желае да спаси фонда и да предложи засилено сътрудничество между останалите 25 страни членки на ЕС. Според единия от събеседниците на изданието такъв ход ще означава, че ЕП няма да гласува за одобряването на предложения 7-годишен европейски бюджет.

Предложеният Фонд за възстановяване е част от финансовия пакет на обща стойност 1,8 трилиона евро. Той включва Многогодишна финансова рамка (МФР) за 1,1 трилиона евро. Унгария и Полша блокираха преговорите за бюджета, защото са против механизма, обвързващ отпускането на пари с върховенството на закона.

Ако двете страни продължават да налагат ветото си, могат да бъдат приложени алтернативни решения, включително засилено сътрудничество в рамките на европейското законодателство, споделил висш представител на Комисията. Той обаче не уточнил какво точно смята да предприеме ЕК.

Все пак предпочитаният и основен сценарий е спорът да бъде разрешен на Европейския съвет, който ще се състои на 10 и 11 декември в Брюксел.

Вариантите

Засиленото сътрудничество представлява специфичен процес, разрешен от договорите за ЕС. Той позволява на група страни да предприемат стъпки, ако всичките 27 членки не могат да постигнат съгласие. А останалите държави могат да се присъединят по-късно, ако пожелаят.

• Друг вариант 25-те да заобиколят Унгария и Полша е създаването на фонд извън структурите на ЕС чрез междуправителствено споразумение. Това обаче ще отнеме повече време, тъй като ще се наложи наново "да бъде открито колелото". Така представителят на ЕК описал тази опция. При този сценарий всеки заем за подпомагане на икономиката би увеличил веднага нивото на дълговете на страните членки, които биха подкрепили междуправителственото вземане на заеми.

Възможни са и други решения.

Извънреден бюджет = катастрофа за България

Създаването на фонд с участието на 25 страни може да се отрази на одобряването на бюджета, изтъкват представителите на Европарламента. МФР и Фондът за възстановяване бяха одобрени като общ пакет през юли.

Ако МФР не бъде приета до края на годината, ЕС ще премине към извънреден бюджет. Това ще има значителни последици за разходите на Съюза, най-вече в кохезионната политика. И това е пагубно за България, става ясно от думите на анонимния представител на Комисията. Защото в тази сфера ще се наложат съкращения в рамките на 50-75 на сто.

Но и при извънреден бюджет ще важи клаузата за върховенството на закона.