Евродепутатът Александър Йорданов, избран като такъв от съвместната листа на ГЕРБ и СДС, влезе в открита конфронтация с журналистка от БНР, определяйки я като "махленска клюкарка", която задавала "тъпи въпроси" и повтаряла като "развален грамофон няколко опорни точици". Става въпрос за авторитетния журналист от радиото Силвия Великова, която бе поканила Йорданов в ефира на предаването "Политически НЕкоректно" по повод 31-вата годишнина от създаването на СДС днес.

Разговорът се състоя вчера и всеки, който го е слушал, може да установи, че на евродепутатът не му се харесват въпросите за състоянието на Съюза на демократичните сили към днешна дата, за електоралната му тежест без партньорството с ГЕРБ, за собственото му поставяне в съвместната листа за Европейския парламент и др.

Вместо това разговорът се превръща в "говорилня", при която Йорданов опитва да води монолог, а не диалог - въпреки настояването на Великова интервюто да се проведе като такова - т.е. с въпроси и отговори. В един момент дори обвинява персонално журналистката, че била искала предсрочни избори - твърдение, базирано на неясно какво.

"ДАДОХ ИНТЕРВЮ НА КРАЙНО НЕВЪЗПИТАНА ЖУРНАЛИСТКА, ЗА КОЕТО СЪЖАЛЯВАМ. Повтаряше като развален грамофон няколко опорни точици. Поведението й бе на махленска клюкарка. Но няма как, уважавам Националното радио и заради неговите слушатели приех да отговарям на тъпите й въпроси", написа в резултат Йорданов във фейсбук профила си снощи.

Видимо, Йорданов изтри публикацията от профила си - днес, около 16 ч. Но ето и скрийншот от нея:

 

Изтри и още един коментар, публикуван по-рано днес и гласящ: 

"Лайкучката не хапе, а ухае!" - казал го е поетът. Има журналистки, които ни убеждават, че не е така."

"Това не са неудобни въпроси. Това са журналистически въпроси"

Потърсихме за коментар Силвия Великова. 

"Наистина не знам какво го е вбесило. Това е силно казано интервю, а опит за разговор. Той искаше да монологизира, не искаше да отговаря на никакви въпроси, на места аз говоря върху него", заяви тя.

"Риторичен е въпросът дали е поведение, допустимо за евродепутат", допълни Великова. - "За мен това беше абсолютно недопустимо поведение в национален ефир."

По думите й поводът за интервюто е била годишнината от създаването на СДС, като в момента Йорданов е най-високопоставеният представител на Съюза именно като европейски представител.

"Това е абсолютно безпрецедентна случка в кариерата ми, никога не съм имала такова интервю в живота си", посочи още журналистката с дългогодишен опит.

Според нея явно евродепутатът е подходил към интервюто с нагласата, че ще каже каквото иска да си каже и че няма да отговаря на въпроси, като защо е бил поставен под номер шест в лисатата, защо преди това е критикувал премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов, дали ако СДС не беше заедно с ГЕРБ на тези избори, щеше да има евродепутат и пр.

"Това не са неудобни въпроси. Това са журналистически въпроси. Можеше чрез отговорите си да убеди мен и слушателите, че нещо не е вярно, а не чрез такова поведение", заяви в заключение журналистката от БНР.