СДС излезе с позиция, в която се противопостави на действията на протестиращите, които вчера замеряха сградата на "Раковски" 134. В тази сграда от началото на прехода се помещава СДС, но от известно време там е и НФСБ.

А лидерът на НФСБ Валери Симеонов публично се очертава като един от най-яростните защитници на идеята Бойко Боирисов да не подава оставка и правителството да си изкара мандата.

От СДС изтъкват, че тази сграда е символ на българската демокрация и не е просто фасада, а история. Според сините онези, които вчера са замеряли сградата, може и да не са се замислили, но режисьорите на протеста много добре са знаели какво правят.

В декларацията се изразяват опасения, че искрените протестиращи могат да бъдат използвани от хора, които целят не просто смяна на властта, но и смяна на ориентацията на България от Европа към Русия и Евразия.

Ето какво се казва в позицията на СДС:

ПОЗИЦИЯ НА СДС

Подкрепяме правото на протести, но не с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие

Снощи група протестиращи поругаха сградата на „Раковски“ 134 заради пребиваваща от известно време там партия, част от управляващата
коалиция. Тази сграда за поколения българи е символ на демокрацията. От нея, преди 30 години, започна превръщането на България в свободна държава, откъсването й от Москва и връщането й на картата на Европа.

Благодарение на СДС в момента всеки може да изразява свободно мнението си, да пътува, да избира и да бъде избиран, да протестира, когато не е съгласен и да заявява своите позиции.

Хората, които снощи замеряха сградата едва ли са се замислили, че по този начин не изразяват само протеста си срещу управляваща партия, а омърсяват символа на демокрацията в България.

"Раковски" 134 не е фасада, а история. И посегателството към нея,независимо по какви причини, е поругаване на всичко постигнато след комунистическия режим. Ако снощните протестиращи не са се замислили, овладени от еуфорията на колективната безнаказаност, то режисьорите със сигурност знаят какво правят.

Опасяваме се, че искрените протестиращи отново ще бъдат излъгани и употребени от задкулисните кукловоди, които не искат истинска промяна, а смяна на местата във властта. И не само смяна на местата, а промяна на стратегическата ориентация на България от Европа към Русия и Евразия.

СДС е организирала многохилядни протести за доброто на България, а не за да защитава частни олигархични или руски интереси. Подкрепяме правото на протест, но настояваме полицията да не допуска вандалски актове и тормоз над гражданите! Никъде в Европа не се толерират подобни действия. Демокрацията е свобода, законност, но и ред. Конституционното право на протест не трябва да бъде за сметка на гражданските и конституционните права на останалите българи. Държавата не бива да абдикира от своите задължения, когато става въпрос за гражданския мир.

Подкрепяме правото на протест, но без блокади и затрудняване на придвижването и нормалния живот на останалите хора. Те също започнаха своя организация и подписка и това можеше да доведе до сблъсъци. Затова намесата на полицията, която успя без сериозни конфликти и ескалация на напрежението да премахне блокадите, заслужава адмирации.

Подкрепяме всички демократични и законови начини за постигане на целите на гражданското общество, защото ние, от СДС, започнахме борбата за това и никога няма да отстъпим от идеите си. Подкрепяме правото на протести, но не и с цената на вандалски актове, поругаване и беззаконие. Подкрепяме правото на протест, но на искрено загрижените за бъдещето на България хора, а не на тези, които купуват палатките, доматите и пъдпъдъчите яйца и ги употребяват за собствените си политически цели.

Платените провокатори само обезценяват смисъла на гражданския протест и противопоставят едни българи срещу други.