Съветът на ЕС да одобри преговорните рамки със Северна Македония и Албания и да престане да бави преговорите за членство.

Това призоваха в специална декларация 20 депутати от Комисията по външни работи в Европарламента. Сред тях е и българският представител Илхан Кючюк от ДПС и либералната група „Обнови Европа“, който е и докладчик на ЕП за Северна Македония.

„Сегашното забавяне застрашава доверието в ЕС на Западните Балкани и намалява неговото влияние в региона. Един геополитически Европейски съюз, който иска да има положително и пряко влияние в съседните си страни, трябва да изпълнява обещанията си“, заявяват евродепутатите.

Според тях и Скопие, и Тирана са постигнали значителен напредък в основните реформи. А всички страни членки трябва да покажат ясна политическа воля и ангажимент към европейското бъдеще на Западните Балкани, което е в интерес на всички.

Евродепутатите призовават специално България и Северна Македония да намерят компромис в споровете помежду им, за да не бъде бавен повече процесът на интеграция. Двете държави трябва да получат всяка възможна помощ, включително посредничество и външна експертиза, ако пожелаят това.

За да признае усилията на Скопие, София трябва да одобри възможно най-скоро започването на междуправителствена конференция с бившата югославска република. Северна Македония обаче в ролята си на бъдещ член трябва също да положи всички възможни усилия за разрешаване на проблемите.

„Приветства се проевропейската ориентация на гражданите на Северна Македония, чието търпение и доверие в европейското бъдеще на тяхната страна, изразено на референдума през 2018 г. за Преспанското споразумение, трябва да бъде възнаградено с дълготрайни ангажименти от страна на ЕС.

Преспанското споразумение с Гърция и Договорън за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България са исторически и прилагането им остава от ключово значение. Всички страни трябва да продължат конструктивния диалог, основан на добросъседски отношения, включително чрез обмисляне на следващи стъпки под формата на пътни карти“, се казва още в декларацията.

Албания също заслужава да тръгне по пътя на евроинтеграцията, изтъкват още евродепутатите. Те изтъкват нейните усилия за реформиране на съдебната система през последните години.

Съвет „Общи въпроси“ трябва да се състои днес във вид на видеоконференция. В нея трябва да участват министрите по европейските въпроси на страните членки на ЕС. Още вчера обаче източници от Брюксел заявиха, че днес няма да бъде дадена зелена светлина за начало на преговорите със Северна Македония и Албания. Те изтъкнаха, че причина е ветото на София за преговори със Скопие. Много членки на Съюза настояват двете кандидатки да не бъдат разделяни.

България подкрепя започването на преговори със Северна Македония, но при определени условия, заявиха за Клуб Z официални представители от София. Така те потвърдиха позицията на страната ни, че трябва да бъдат решени двустранните спорове - за езика и историята. Скопие трябва да се откаже и от претенциите си за македонско малцинство у нас.