Предполага се, че руската ваксина Спутник V ще предпазва от коронавирус за около две години, каза днес Александър Гинцбург, директор на Центъра "Гамалей", който разработи ваксината, цитиран от агенция РИА Новости.

Руското лекарство е разработено върху платформата, с която е създадена ваксината срещу ебола, обясни микробиологът.

"Там има експериментални данни, доказващи, че този ваксинен препарат, подобен препарат, осигурява защита за поне две години, може и повече", каза той.

Александър Леонидович Гинцбург, директор на Центъра "Гамалей". Снимка Туитър

Говорейки за ваксината от американската компания "Пфайзър" (Pfizer), Гунцбург отбеляза, че все още е трудно да се правят заключения за продължителността на нейната защита.

„Трудно е да се каже, но въз основа на общия механизъм на действие на такива лекарства трябва да се мисли, че периодът на защита ще бъде не повече от четири, най-много пет месеца, въпреки че е необходимо експериментално да се провери това“, добави директорът на центъра.

Московчанка получава доза от "Спутник V". Снимка АП / БТА

Според Гунцбург руската ваксина гарантира 96 процента, че човек няма да получи коронавирус. При останалите 4 процента заболяването щ е протече по-леко отколкото при хората, които изобщо не са били ваксинирани. При тези 4 на сто от пациентите най-вероятно COVID-19 ще се прояви под формата на хрема, кашлица или ниска температура, патогенът няма да слезе в белите дробове.

В началото на август руското министерство на здравеопазването регистрира първата в света ваксина за предотвратяване на COVID-19, Спутник V, пише РИА Новости. Тя се основава на добре проучената платформа на човешкия аденовирусен вектор, припомня агенцията.

Спутник V е 95% ефективна след втори междинен анализ на данните от изследванията и е в списъка на десетте ваксини в света, които са най-близо до масовото производство. Независима комисия за оценка на клиничните изпитания на лекарството е потвърдила неговата ефективност и безопасност.

Снимка АП / БТА

В Москва вече е започнала ваксинация на рискови групи, лекарите, учителите и социалните работници могат да се подложат на процедурата. В понеделник започва записване за ваксинация на служители от многофункционални центрове, културни институции, търговски и обслужващи предприятия. Процедурата е безплатна и доброволна.

По-рано вицепремиерът Татяна Голикова заяви, че до края на седмицата ваксинацията срещу коронавирус ще започне във всички региони на Русия, припомня РИА Новости.