Иранският президент Хасан Рохани заяви, че иранската ракетна програма не може да бъде предмет на преговори и избраният американски президент Джо Байдън "добре съзнава това", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Победата на Байдън отвори възможност Вашингтон да се върне в ядрената сделка с Техеран, сключена между Иран и световните сили през 2015 г., което новоизбраният американски президент изглежда смята за прелюдия към по широкообхватни преговори за иранската ядрена и ракетна програма и регионалната политика на ислямската република.

Но Техеран изключи спиране на ракетната си програма или промяна в регионалната си политика, а вместо това поиска промяна на политиката на САЩ, включително вдигане на санкциите и компенсация за икономическите щети, причинени по време на изтеглянето на Вашингтон от ядрената сделка.

"Американците се опитват от месеци да включат въпроса за ракетната програма (в преговорите за ядрената сделка) и това бе отхвърлено... и Байдън съзнава това много добре", каза Рохани на излъчвана по телевизията пресконференция.

Иранският президент заяви, че екзекуцията на журналиста Рухола Зам е извършена въз основа на закона, и че иранското правосъдие е независимо.

"Те (европейците) имат право да коментират, но Зам бе екзекутиран по решение на съда... Смятам, че е малко вероятно това да увреди отношенията между Иран и Европа", каза на пресконференция Рохани.

Някои европейски страни разкритикуваха решението за екзекуцията.

Рохани каза, че Израел стои зад убийството на учения Мохсен Фахризаде - основател на военната ядрена програма на Иран през първото десетилетие на XXI век, в опит да провокира война през последните дни на правителството на Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес.

Коментарите на Рохани на пресконференцията са първото директно обвинение от страна на Иран към еврейската държава за убийството на иранския ядрен учен през миналия месец. Израел, който отдавна е подозиран в убийства на ирански ядрени учени през последното десетилетие, нееднократно отказа да коментира атаката.

"Провокиране на нестабилност и война през последните дни на правителството на Тръмп е главната цел на ционисткия режим с този атентат", заяви Рохани.

Той обеща да бъде отмъстено за убийството, но каза, че Иран няма да позволи Израел да определи "времето и мястото" на подобен отговор. Рохани заяви, че ислямската република няма да позволи нестабилност в региона.