София направи днес първата сериозна крачка към подредена и естетически издържана градска среда с приемането на единствената към този момент за страната наредба за градската среда. Наредбата бе анонсирана от главния архитект Здравко Здравков през май миналата година, когато той обеща да се сложи край на климатиците и стърчащите от всички посоки кабели по фасадите на столичните сгради.

Основната цел е да се въведат единни правила при планирането, проектирането, изграждането и оборудването на градските пространства и сградите. Ще има стандарти за цветовете, шрифтовете, спирките, пейките, рекламните пана и пр. елементи от градската среда.

За целта столицата е разделена на зони, като е предвидено те също да кореспондират една с друга. Т.е. целта е да се наложи единна стилистика в града.

Вече бяха разработени стандартите за шрифта на София, информационните табели, туристическата навигация и стандарт за оформление на фасадите в Зона 2 от Централната градска част на София в обхват: ул. "Граф Игнатиев", ул. "Солунска", ул. "6-ти септември", ул. "Цар Шишман" и ул. "Ген. Паренсов".

Предстои разписването и гласуването на още стандарти, които ще се прилагат за фасадите, осветлението, градското обзавеждане, спирките и т.н. Санкциите предвидени за нарушения на наредбата са глоби от 200 до 500 лв. за физическите лица и от 500 до 2000 лв. за юридическите.

По наредбата се работи още от 2018 г., като при представянето й бе обявено, че собствениците на имотите ще бъдат задължени не само да ги почистят от нежеланите елементи (климатичните инсталации, кабели на тв и мобилни оператори), но и да ги боядисат в точно определени, предварително зададени от общината цветове. Всяка сграда ще има и досие. Изисквания ще има и за осветлението на фасадите, за разполагането на рекламните пана и пр., както и за вида на партерите. 

Всички собственици на имоти и/или сгради, които влизат в приложното поле на настоящата наредба, са длъжни в сроковете, определени в съответния стандарт за компонентите на градската среда, да ги приведат в съответствие със стандарта - гласят още правилата. Ако собственикът не направи това, то с решение на кмета сградата ще бъде привеждана в съответствие с приетите стандарти от общината - но за сметка на собствениците на имота.

Започнатите производства по изработване на проекти за подробни устройствени планове или техните изменения и по съгласуване и одобряване на инвестиционни проекти, които не са приключили до влизането в сила на тази наредбата с издаване на акт за одобряването им от компетентния орган, ще бъдат довършени по стария ред.