Президентът Румен Радев не смята да отлага датата за провеждането на парламентарните избори след март. 

Към този момент парламентарните избори са насрочени за 28 март. Указът ще бъде издаден и до 26 януари (вторник бел. ред.)  ще бъде публикуван в "Държавен вестник".

Това каза Радев по време на участието си в "Годината" на "Дарик" в събота.

"Ние сме във всякакъв вид кризи и няма да се върнем към старата нормалност", допълни той.

Радев призова управляващите правилно да организират предстоящите парламентарни избори. Той самият щял да отчете всички фактори при насрочването на датата на вота..

"Тук дилемата не е между избори и здравето на хората, защото здравето на хората е пострадало тъкмо от тази власт", смята той.

Президентът повтори свои известни тези и оценки за управлението.

"Всеки ден с това управление е пагубно за България, за здравето на хората, за източването на бюджета", каза президентът.

Неговата дума (по-скоро съчетание от две думи) на отминаващата година се оказа "Мутри вън!" 

Това не бил негов призив, а на стотиците и хиляди българи.

"Аз съм на страната на българите, когато те отстояват своите позиции в името на България", каза още Радев и допълни, че пак би излязъл с вдигнат юмрук пред гражданите (по време на протестите).

"Правителство ще бъде съставено трудно"

"Най-вероятно бъдещият парламент ще бъде фрагментиран, правителството ще бъде съставено трудно", коментира още държавният глава по повод предстоящите избори и възможността да се наложи той да свика служебен кандидат.

Според него следващият кабинет ще се подкрепя от минимум три партии при един много фрагментиран парламент.

"Ще се проявят проблемите на нашия модел - хората гласуват за партии, а като няма изявено мнозинство, започват всякакви коалиции и сметки. Хората не могат да са уверени за кого гласуват за най-важните постове - премиер и министри. Гласуваш за партия, после в парламента стават уравнения и се получава така, че премиер и министри стават хора, които не си очаквал и не си предполагал, но това е проблем и на редица други демокрации", обясни той.

Попитан дали ще се яви на следващите президентски избори за втори мандат, Радев каза, че това за момента не е тема. "Ако реша да се явя на избори няма да се моля или да влизам в договорки с политически партии", подчерта държавният глава.

"Национален план на деветия месец? Това е сарказъм"

Президентът коментира и кризата с коронавируса, като разкритикува правителството.

"На деветия месец, при 200 починали на ден, ние какво приехме? Национален план за подготовка за пандемия, на деветия месец, това вече е сарказъм", каза Радев.

"Поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства"

По думите му "поведението на държавното обвинение буди противоречиви чувства". Вчера прокуратурата не установи нищо за записите с глас, твърде силно наподобяващ този на Борисов.

"Националната сигурност е абсолютен приоритет. Виждате с какъв размах прокуратурата разнищи мрежата на руската дипломация, а в същото време не взема отношение за записите с гласа на премиера", каза Румен Радев по повод обявяването на персона нон грата на руския дипломат, обвинен в шпионаж. 

Все пак се оказа, че по темата Северна Македония президент и правителство са на абсолютно единна позиция. 

"Пътят за членство на страната в ЕС минава през София. България има огромен интерес за приемането на страната в Съюза", отбеляза Радев. 

Президентът говори и за модерна България на бъдещето. Даде за пример проект, който да даде нов облик на българската енергетика. В тази посока имало изготвени  проекти и в здравеопазването, за болничната помощ, като така наречената Бърза помощ от въздуха, допълни държавният глава.