Приветствието на турския президент Реджеп Ердоган към конференцията на ДПС, която се проведе преди седмица, е признание за амбиции за участие в българския политически живот и е недопустимо.

Това специално подчерта при участието си в събота пред "Дарик радио" президентът Румен Радев.

Според него проводник на това влияние е министър-председателят Бойко Борисов.

"Даването на думата и приветствието на такава конференция от турския президент е признание за амбиции за участие в българския политически живот. Това е недопустимо. Според мен проводник на това влияние е министър-председателят Борисов", каза Радев.

Той специално направи уточнението, че като държавен глава не коментира партийни въпроси, но тук става въпрос за тема от вътрешната политика на страната ни.

"Доскоро ДПС утвърждаваше образа си на национална партия, но откривайки трибуната си за президента на съседна Турция, хвърля сянка върху своя ореол на националноотговорна политическа сила", смята държавният глава.

Той направи уговорка, че на няколко пъти, че смята Турция за приятелска държава и за важен съюзник.

"Искам правилно да съм разбран. Турция за нас е приятел, тя е важен съюзник и в НАТО, и в трафика на миграция, за престъпност, тероризъм и не искам по никакъв начин това да влияе на нашите отношения. Аз бях единственият президент от ЕС, който откликна на поканата на турския президент, и бях на неговата инагурация. Защото Турция е наш съсед и приятел", подчерта Радев.

Той обаче се върна към изборите през 2017 г. и изрази надежда да няма намеса от страна на Ердоган.

"Надявам се да не стигаме до отношенията, които се развиха през 2017 г., когато турските власти се намесиха открито в нашия изборен процес. Тогава г-н Ердоган публично заяви, че в България се преследват интересите на етническите турци и се нарушават принципите на правовата държава. Тогава аз отговорих, че България не преподава, но и не приема уроци по демокрация от държави, които имат проблеми с върховенството на закона", каза Радев.

И добави отново:

"Силно се надявам Турция да не се намесва и в тази предизборна кампания. Това зависи до голяма степен от ДПС, както и от премиера Борисов."

На въпрос той уточни, че не е получавал покана за конференцията на движението. 

По-късно лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, който също участваше в "Годината" на "Дарик" потвърди, че не е имало покана към българския президент.

"Не поканихме президента Радев да говори пред форума на ДПС, но ние поканихме четирите големи политически партии в Турция, а президентът Ердоган е лидер на една от тях, затова той е изпратил обръщение", стана ясно от думите му.