Софийски духовници, преболедували COVID-19, влязоха  в няколко от големите болници в София. Те раздадоха осветени иконки, помазаха с осветен елей и поръсиха със светена вода болните, лекарите и целия медицински персонал. Първоначално идеята била да дадат сила, вяра и кураж само на болните от коронавирусна инфекция, но след среща с патриарх Неофит било решено да отидат при всички. Това съобщи Н. Пр. Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на софийския митрополит, цитиран от БГНЕС.

Преди да се отправят към Военномедицинска академия, УМБАСМ „Пирогов“, „Александровска“, УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ и УМБАЛ „Св. Анна“, духовниците осветиха, в митрополитския храм "Св. великомъченица Неделя" 6000 икони със сцената на Рождество Христово. Акцията ще продължи до 23 декември.

Поликарп обясни, че в инициативата включват 30 духовни лица. Тя ще има продължение и в първите дни на 2021 г. - на 5, 6 и 7 януари.

 

"Благодарим ви, че се грижите за душите на нашите пациенти. В тези трудни моменти човек има нужда от всякакъв вид подкрепа. А вашата е такава, каквато ние не винаги можем да им дадем. Благодарим на Негово Светейшество Неофит Патриарх Български за тази инициатива, чрез която изказвате своята съпричастност със страданията на българския народ и опора за нашите медици, че не са сами в тази битка", посрещна ги началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, според съобщение от болницата.

"Вие идвате в навечерието на пристигането на ваксините. От контактите ми с нашите духовници знам, че винаги сте подкрепяли науката и нейния прогрес. Сегашните ваксини са едно високотехнологично постижение - вяра и надежда, че ще се справим успешно с този бич за човечеството. Така че, с вярата и с науката, ние ще се справим! Дай Боже! Амин!", добави Мутафчийски.