Новият щам на коронавируса, който върлува във Великобритания, започна да влияе сериозно на световните пазари, които стават все по-волатилни, а инвеститорите - все по-предпазливи.

Големите американски индески като Dow Jones и S&P500 отстъпиха назад съответно с 0,3 и 0,7%, докато европейските пазари направо затвориха на червено след последните новини около ситуацията в Обединеното кралство. Притеснение в Европа допълнително носи и несигурността около търговската сделка на ЕС и Великобритания - последната част от "Брекзит", преди крайното приключване на преходния период на 31 декември на тази година. 

Средната цена на петрола също отбеляза негативна тенденция към намаляване и загуби около 3% от стойността си само за ден. Вчера вечерта сортът Brent, който е международен бенчмарк, се търгуваше на малко над 50 долара за барел, докато американският суров петрол падна под 48 долара. 

Впечатление обаче прави, че последният пакет за помощ на Федералния резерв и Конгреса на САЩ на стойност от 900 млрд. долара не донесе голям скок на златото, защото, оказва се, инвеститорите решиха да подкрепят щатския долар. 

От днес доларът се търгува с повишение спрямо всички национални валути, включително спрямо шестте основни валути - евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона. 

Положението на британския паунд обаче въобще не е толкова розово - той се срина с 0,51% спрямо щатския долар и се очаква да продължи, ако изолацията на Обединено кралство не бъде прекратена скоро. Неотстъпчивостта на Лондон в "Брекзит" преговорите допълнително натиска валутата надолу.