"Омръзна ни все ние да бъдем изкупителната жертва и отново да понесем последствията на евентуално ново разпалване на епидемията след празниците. Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България заявяват категоричното си несъгласие с поредната дискриминация за нашия бранш!"

Това обявиха в нарочна обща позиция от Българската асоциация на заведенията (БАЗ) и Сдружението на заведенията в България (СЗБ), след като тази сутрин вицепремиерът Марияна Николова обяви, че ще предложи на Нова година ресторантите в хотелите да имат прво да работят до 00,30 ч. и туристите да могат да посрещнат 2021-а не по стаите си, а в заведенията. Самата Николова представи това като искане на самия бранш - в случая явно на хотелиерския такъв. 

Припомняме, че според заповедта на здравния министър за противоепидемичните мерки първоначално всички заведения в страната бяха затворени за посещения. Ден-два по-късно се направи компромис само за ресторантите в хотелите, които могат да посрещат гостите на съответния хотел до 22 ч. Сега Николова иска удължено работно време на Нова година, но само са тези ресторанти. Не става ясно с какво останалите заведения са "по-опасни от всички останали заведения" - това е един от аргументите на сдруженията на заведенията срещу предложението на вицепремиерката. 

Оттам настояват идеята й да не се приема от правителството и Националния оперативен щаб.

"Заведенията извън хотелите остават затворени, което е недопустим двоен стандарт и съсипва бизнеса на колегите ни, които разчитат на сезонния туризъм!

Припомняме, че ние подкрепихме отварянето на ресторантите в хотелите до 22 часа, за да има все пак къде да се хранят техните гости. Сега обаче се прави опит да се официализират новогодишните тържества, които са забранени за останалата част от заведенията.

Няма как да бъдем убедени, че ресторант в хотел е по-безопасен от такъв извън него. Съгласни сме с г-жа Николова, че е по-добре празненствата да се провеждат в контролиране среда, а не по стаите. Същото твърдим отдавна. Но подчертаваме, че това важи и за събирания в частни домове на големи групи от хора без спазване на противоепидемичните мерки. И беше по-добре тържествата да се провеждат в заведения, където се направиха огромни инвестиции за осигуряване на безопасна среда. За съжаление вече е късно да се вземе решение за отваряне и на останалата част от сектора за Нова година, защото от днешна дата до 31 декември, едно заведения няма как да се подготви и да събере резервации", категорични са от БАЗ и СЗБ.

Според действащата в момента заповед заведенията (извън ресторантите в хотели) са затворени за посещения до 31 януари. Те могат да доставят храна и напитки по домовете или за офиси. Забрана има и за събиране на повече от 15 души на едно място. Според Николова ако разпространението на коронавируса намалее, в средата на януари може да има разхлабване на мерките за ресторанти, кафенета и др.