"Лудогорец" има нов старши треньор - литовецът Валдас Дамбраускас (43 г.), съобщава официалният сайт на клуба. Той пристига заедно с екипа си тези дни за старта на подготовката.

В щаба му влизат трима нови специалисти, както и още четирима от стария, сред които предишният временен наставник Станислав Генчев и треньорът на вратарите Здравко Здравков.

Валдас Дамбраускас е работил в Литва, Латвия и Хърватия. В информацията на сайта на "Лудогорец" се казва, че е предпочетен пред "няколко именити български и чуждестранни специалисти, с които са водени интензивни преговори около Коледа".

"Дамбраускас е в полезрението на "Лудогорец" от няколко години предвид репутацията му на един от най-прогресиращите млади треньори и по тази причина бе поканен на разговори. Той впечатли собствениците на клуба Кирил и Георги Домусчиеви с концепцията си за развитието на отбора и вижданията си за игровия облик на "Лудогорец", заради което получи доверието да застане начело на деветкратните шампиони", пише още клубът от Разград.

"Орлите" почти се бяха разбрали със Станимир Стоилов, като преговорите с него на практика започнаха още през есента. Всичко бе почти уредено, но в последния момент Мъри е отказал предложения му договор, тъй като не е останал доволен от някои клаузи, свързани с пари.

Покрай неговото име се споменаваше и това на сърбина Иван Йованович, а и на други специалисти от бивша Югославия.

Валдас Дамбраускас завършва висшето си образование в Англия през 2009 г. Дипломата му е от лондонски университет. Впоследствие работи в "Брендфорд", както и в няколко местни школи. За последно бе треньор на хърватския "Горица", с който завърши на трето място есенния дял в местното първенство.

Преди това е водил латвийския РФС, с който печели купата на страната, както и литовските "Екранас" и "Жалгирис". С клуба от Вилнюс е двукратен шампион на Литва. Дамбраускас е бил селекционер и две национални юношески формации на бившата съветска република.