Следващата доставка на ваксини срещу коронавирус се очаква между 18 и 21 януари. Тя ще е от 35 000 дози. Същото количество трябва да пристигне у нас и в началото на февруари. После обаче доставките може да станат плаващи и да има забавяне.

Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на агенцията по лекарствата Богдан Кирилов в интервю за бТВ. 

"През последните седмици често се променят плановете за доставки от производителите, така че не можем със сигурност да гарантираме, че ако поставим всички дози, които получим, няма да има забавяне. 

В момента стратегията е при получаване на количествата половината да се запазват, за да се гарантира поставянето на втората доза", посочи Кирилов.

Последното е по повод призива на експерти, сред които и пулмологът д-р Александър Симидчиев, да се използват всички дози, за да се обхванат повече хора наведнъж, а втората инжекция, която се поставя след 21 дни, да е от следващата партида.

По думите на Кирилов плановете за ваксинацията у нас се променят в движение, като всичко зависи от заявилите желание и от останалите ваксини (на "Модерна" и "АстраЗенека"). Зависи от количествата, които ще бъдат доставени, посочи той, като все още се чака финално одобрение. Тези ваксини, също като тези на "Пфайзер/Бионтех" се поставят на два етапа.

Доста динамично се променят и списъците с желаещите, така че властите не могат да се ангажират с това кога ще приключи първата фаза на ваксинация, посочи още директорът на агенцията по лекарствата. По думите му обаче подготовката за втората фаза тече - събират се данни за педагозите, за всички социални институции.

Страничен ефект

Кирилов отчете още общо пет случая на странични реакции у нас след поставянето на първата доза. Те са при двама мъже и три жени на възраст между 29 и 53 години.

Поставени с първата символична пратка бяха близо 5000 ваксини.

Три от реакциите са били болка и зачервяване на мястото на поставянето на инжекцията. При един е имало повишена температура и мускулни болки, а в последния случай, при едната от жените, е имало сърцебиене и замайване - но за кратко.

Такива реакции са очаквани и попадат в кратката характеристика на препарата, подчерта Кирилов.