Фармацевт от щата Уисконсин унищожил стотици дози от ваксината на "Модерна" срещу коронавируса, защото бил привърженик на конспиративните теории, предадоха световните агенции, цитирани от БТА, като се позовават на съдебни документи.

Стивън Брандънбърг, който е работил като фармацевт през нощта в медицинския център "Орора" в град Графтън в щата Уисконсин, извадил нарочно от хладилниците за съхранение на центъра 57 шишенца с ваксината, защото вярвал, че тя може да модифицира човешката ДНК. С тях е можело да бъдат ваксинирани над 500 души.

Той бил уволнен от медицинския център и властите били сезирани. Фармацевтът бил арестуван още миналия четвъртък, после пуснат под гаранция от 10 000 долара и бил заставен и да предаде оръжията, които притежавал у дома си.

"Намерението му било да направи ваксините неефикасни, защото бил убеден, че те не били сигурни, че РНК методът, използван за производството на тези ваксини, ги правел опасни", заяви прокурорът на окръг Озоки Адам Джиръл.

Ваксините на "Модерна" и на "Пфайзер"/"Бионтех" са базирани върху технологията "информационна РНК", нов метод, който учи имунната система да се бори с вируса, припомня Франс прес.

Задържаният фармацевт, който е на 46 години, на първо време твърдял пред болничната управа, че ваксините са се оказали случайно извън хладилника, но после признал вината си. Първо той казвал, че ги извадил, за да вземе нещо друго от хладилника и след това забравил да ги върне. Разследването показало, че той ги е вадил от хладилника на два пъти. В нощта на 24 срещу 25 декември и после в нощта на 25 срещу 26 декември.

Те били открити навън от друг служител на 26 декември. Накрая фармацевтът признал, че е действал умишлено. При полицейски разпит, той казал, че е привърженик на конспиративните теории.

По принцип ваксините на "Модерна" могат да се използват, ако са били до 12 часа извън хладилник, така че здравни работници са инжектирали с тях 57 души, преди да се откажат от използването на останалите дози. Полицията съобщи, че ваксините, които не са били използвани, са били на стойност между 8000 и 11 000 долара. Сега "Модерна" ще изследва неизползваните дози, за да види дали те действително са станали неефикасни и после ще се реши какви обвинения да бъдат предявени на фармацевта.

Съпругата му пък заявила пред американски медии, че той твърдял, че целият свят рухвал и че правителството планирало кибератаки. Фармацевтът имал и семейни проблеми, тъй като жена му подала молба за развод през юни след осемгодишен брак и това го разстроило още повече.

Напълно безпочвени конспиративни теории за пандемията, по-специално за ваксините, се разпространиха в социалните медии, въпреки усилията на технологичните гиганти да ги спрат. Властите и експертите смятат, че такава кампания за дезинформация е сериозна заплаха за борбата срещу вируса, защото насърчава хората да отказват да се ваксинират. Една от най-ранните конспиративни теории в тази насока беше, че ваксините можели да променят ДНК на хората.