"Може да се наложи отново да подготвим лодката за Росенец."

Това се закани съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в предаването "Алтернативата" по ТВ1.

Поводът: жалбата от проектанта на т.нар. Летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Доган - арх. Калин Тихолов, срещу вписването на ивицата на Росенец в кадастралната карта като плаж. Като такъв той е държавна собственост и достъпът на всички граждани до него трябва да бъде безпрепятствен и е гарантиран от конститицията.

Става въпрос за същия онзи плаж, който доби символно значение през миналото лято, след като Иванов и двама негови сподвижници, сред които общинският съветник Димитър Найденов, акостираха с гумена лодка и бяха насилствено изгонени от гардовете на Доган от Националната служба за охрана (НСО). Последва акция по масово "плажуване", при която Доган бе пазен от жив щит от активисти на ДПС. По-късно се стигна до оставката на началника на НСО - след като се оказа, че е имало опит за ограничаване на движението по вода около имението на почетния председател на ДПС.

Впоследствие Димитър Найденов предприе редица действия, сред които и искане ивицата да бъде нанесена на кадастралната карта като плаж. На 5 ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) в Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри и вписване на плажа като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена". Това обаче все още не е факт заради жалба на Тихолов, според която ивицата "е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти", както се посочва в съобщението.

По думите на Иванов в случая няма да се чака, защото практиката показва, че щом институциите бъдат оставени да си свършат работата, "те започват да вършат работата на Доган".

"Ние показахме, че там има плаж, че има публична държавна собственост. Показахме, че там има път и той води до тази държавна собственост. Там има нещо, което не принадлежи на Доган и на което всеки български гражданин има интерес да може да стъпи, ако иска", каза Христо Иванов, визирайки затворения път до ивицата и битката за него, вследствие от която община Бургас се принуди да си го върне като общинска собственост.

"Цялата тази територия, която последователно и "Лукойл", и г-н Доган се опитват да обсебят, е, така да се каже, върхът на корупционното завладяване, неговият ярък материален израз. Оздравяването на българските институции минава през това законът да бъде наложен на тази територия. Има закон в тази страна и този факт ще бъде научен и от г-н Доган, и от г-н Тихолов, и от всички останали пиявици, които са свикнали да бъдат над закона", заяви Христо Иванов.

 Димитър Найденов пък разказа, че при посещение на плажа вчера е видял, че мястото е затревено - по думите му - с райграс. 

"Битката не е просто за плажа. Това е ахилесовата пета в амбициите на Доган да си осигури частен полуостров, на който да дерибейства", е мнението на Найденов.

На въпрос на водещата за решението на Отровното трио и Мая Манолова да не се присъединят към платформата за честни избори, Христо Иванов каза, че в средата на декември са водени разговори за среща, на която да им бъдат показани функционалностите на платформата.

"Аз бях леко изненадан, когато днес видях, че те изкарват алтернативна платформа, посочи Иванов и призова: За мен най-важното е да избегнем всеки риск да вкарваме в обвинения и конфронтации общността, която се обедини около протестите. Да приемем техния избор, това е тяхно право."