Плаж ли е ивицата, намираща се в непосредствена близост до т.нар. Летен сарай на почетния председател на ДПС Ахмед Дохан, или пък е "естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти".

С този въпрос ще трябва да се занимае административниятсъд в Бургас, след като проектантът на Сараите арх. Калин Тихолов е обжалвал заповедта за обявяване на ивицата за плаж. А както е известно, като такъв, той е държавна собственост и достъпът на всички граждани до него трябва да бъде безпрепятствен и е гарантиран от конститицията.

Става въпрос за същия онзи плаж, който доби символно значение миналото лято, след като съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов и двама негови сподвижници, сред които общинският съветник Димитър Найденов, акостираха на ивицата с гумена лодка и бяха насилствено изгонени от охраната на Доган от Националната служба за охрана (НСО). Последва акция по масово "плажуване", при която Доган бе пазен от жив щит от активисти на ДПС. Падна и главата на началника на НСО.

Впоследствие Димитър Найденов предприе редица действия, сред които и искане ивицата да бъде нанесена на кадастралната карта като плаж. На 5 ноември 2020 г. Службата по геодезия, картография и кадастър (СГКК) - Бургас издаде заповед за изменение на кадастралната карта и регистри и вписване на ивицата като "крайбрежна плажна ивица" с трайно предназначение на територията като "защитена".

Въпреки решението обаче вписването на плажа в кадастралните карти все още не е факт. След запитване от Найденов защо се бави изпълнението на заповедта на началника на СГКК-Бургас от службата отговарят, че "в законоустановения срок срещу нея е постъпила жалба", съобщават днес от ДБ.

Така става ясно, че Тихолов като представител на фирма "Стрейтлайн" обжалва пред Административния съд в Бургас заповедта за нанасянето на плажа на картата и иска отмяната ѝ като незаконна. Тихолов казва, че представляваното от него дружество е собственик на постройка на плажа, въпреки че няма нотариален акт за нея - посочват от ДБ.

В мотивите си да оспорва нанасянето на плажа върху кадастралната карта Тихолов твърди, че липсата на ивицата в регистрите не представлява "явна фактическа грешка", както се посочва в решението на СГКК-Бургас.

"В жалбата той веднъж твърди, че става дума за нововъзникнал морски плаж, а след това изразява съмнение, че такъв изобщо е налице. Тихолов заявява, че ивицата не е покрита с пясък и чакъл, а "е естествено самозалесила се територия, покрита с почва и обрасла с дървета и храсти", се посочва в съобщението.

Видеокадри от 2016 г. показват, че край Росенец има пясъчна ивица, макар към днешна дата плажът там да е засипан с камъни.

Сега Тихолов иска съдът да назначи експертиза и лицензиран геодезист да отговори с какво е покрита ивицата, вярно ли е заснета тя и вярно ли са отразени границите на терените. Иска и експертиза от лицензиран геолог, който да извърши ядкови сондажи и чрез геоложки разрез да посочи наличието на пясък, чакъл или други седиментни или скални образувания в пробите и приблизителното им отлагане.

Предстои Административният съд в Бургас да реши дали и кога да разгледа жалбата. До приключването на случая плажът няма как да бъде отразен като такъв.

Наскоро пък собственикът на летния сарай на Доган - фирмата "Хермес солар" заедно със "Стрейтлайн" атакуваха без успех пред съда и решението на Общинския съвет в Бургас, с което превърнатата в частна улица до резиденцията отново стана общинска, така че гражданите да имат свободен достъп до морския бряг. Определението, с което жалбата им бе оставена без разглеждане като неоснователна, а по случая предстои произнасяне на Върховния административен съд.