Американската администрация разглежда възможността да забрани на американците да инвестират в китайските гиганти "Алибаба" (Alibaba) и "Тенсент" (Tencent), съобщи днес в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Франс прес.

Това включване в черния списък би означавало делистването на двете големи китайски компании в съответствие с последните вече обявени мерки, които изваждат от търговията на Нюйоркската фондова борса три китайски телекомуникационни компании.

Според бизнес изданието представители на Държавния департамент и Министерството на отбраната на САЩ са обсъждали с финансовото министерство възможността за разширяване на черния списък на китайските компании, заподозрени във връзки с китайските въоръжени сили. Ставало е дума именно за гиганта в електронната търговия "Алибаба" и интернет гиганта "Тенсент".

Двете групи, чиято обща пазарна капитализация надвишава 1 трилион долара, са листвани на Уолстрийт под формата на американски депозитарни разписки (ADR) - ценни книжа, предоставяни на чуждестранните компании, които искат достъп до търговията на Уолстрийт.

Акциите на "Алибаба" поевтиняха с 5,32 процента при затварянето на борсата в Ню Йорк вчера, а котировките на "Тенсент" се понижиха с почти 4 процента.

Това решение, което според вестника все още се обсъжда, би се превърнало нов епизод от офанзивата на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу китайските технологии и намерила израз в президентския указ от 12 ноември. Текстът забранява трансакциите с компании, обвинени, че участват в развитието на китайския военен комплекс.

Американската администрация вече се прицели в други мишени: трите китайски телекомуникационни компании "Чайна мобайл" (China Mobile), "Чайна телеком корпорейшън" (China Telecom Corporation) и "Чайна юником" (China Unicom) вчера окончателно бяха делиствани от Нюйоркската фондова борса след серия от противоречиви решения.

Тръмп подписа във вторник вечерта, 15 дни преди предвиденото напускане на Белия дом, указ, с който забранява в името на националната сигурност всички трансакции с осем китайски платформи за платежни услуги и приложения. Сред тях са "Алипей" (Alipay), която принадлежи на "Ант груп" (Ant Group), ръководена от основателя на "Алибаба" Джак Ма, и "УиЧат пей" (WeChat Pay), филиал на "Тенсент".

Решението трябва да влезе в сила след влизането в Белия дом на новоизбрания президент Джо Байдън на 20 януари, припомня АФП, цитирана от БТА.