Излъчване онлайн на процеса на броене на бюлетините, дезинфекция на машините за гласуване със 75% етилов спирт, ЦИК вече да започне да организира изборите, гласуване по пощата в чужбина.

Такива предложения се чуха днес на срещата при президента Румен Радев с Обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК). 

Шефът на съвета Росица Матева предложи да се заснема самото преброяване на бюлетините след края на изборния ден. Според нея така може да бъде гарантирана прозрачността и честността на изборите. Наблюдателите и застъпниците в действителност отсега се очертават като проблем. Обикновено те са десетки хиляди, като само извънпарламентарните "Демократична България" и обединението между Отровното трио и "гражданите" на Мая Манолова създадоха в изминалите седмици платформи за наблюдение на вота, с които се набират общо 27 000 доброволци.

Днес се чуха и предложения, че излъчването може да се прави от избиратели с техните мобилни телефони.

Според изчисления на съвета дезинфекцията на машините със 75% етилов спирт ще струва около 100 000 лв. Оттам са направили експеримент, показващ, че дезинфекцията няма да навреди на устройствата. Засега обаче властите обмислят дезинфекция на гласоподавателите, а не на машините след всяка употреба. Друга мярка срещу зараза с коронавирус, която предлагат от съвета, е избирателите да гласуват с предпазни ръкавици.

Според Матева гласуването на избиратели под карантина може да се уреди с правила по прилагане на Изборни кодекс, които се изготвят от ЦИК, а не с изменения в самия кодекс. Както е известно, Венецианската комисия ни критикува за това, че всеки път малко преди избори, депутатите ремонтират изборния закон. Чуха се обаче и мнения, че няма пречка ИК да бъде отворен само в тази му част и има зелена светлина от Брюксел за това. Въпросът е спорен, защото сега той урежда гласуване с мобилни урни само за граждани с трайни увреждания, а коронавирусът не влиза в обхвата им. Председателката на обществения съвет смята и, че ЦИК трябва да вземе решение поставените под карантина да гласуват с подвижна избирателна кутия.

От Института за развитие на публичната среда, част от съвета, са направили и изчисления, според които няма пречка да бъдат осигурени достатъчно мобилни урни и хора, които да ги обслужват - 1800 екипа - с уговорката, че а) никога няма 100% избирателна активност и б) записването ще става предварително.

Според Обществения съвет не трябва да се въвежда гласуване по пощата, защото нямаме опит с такъв вид гласуване. От съвета обаче предлагат да се въведе пилотен проект за гласуване на пощата на български граждани в чужбина - в страни, които имат подобен опит. 

Стоил Цицелков, който е наблюдавал изборите в Гана, пък посочи, че там са съобразили метеорологичната обстановка с вота. Той е бил насрочен за сухи дни, така че да може да се проведе на открито. В българските условия от съвета предлагат да се използват спортните зали и игрища в училищата.

От съвета изтъкнаха, че трябва да се прецени и дали членовете на СИК да бъдат ваксинирани. Оттам настояха и всичко, което може да бъде направено онлайн под формата на сканирани документи и пр. - да се направи.

Посочиха също така, че може да се помисли за удължаване на изборния ден - например, да започне в 5 ч. сутринта. 

Членовете на съвета се обединиха и около мнението, че на практика гласуването може да бъде съпоставено с пазаруване в голям магазин. Бе направена и съпоставка с голяма хранителна верига, в която на ден пазарували по 3000 души. Трябвало да се спазват правилата за дистанция и дезинфекция.

"За нас е изключително важно в резултат на тези консултации да има мерки, които да гарантират високо доверие в изборния процес, високо доверие в здравните мерки, така че да има нормална избирателна активност, в резултат на която да имаме легитимен парламент", каза президентът Румен Радев, И изтъкна, че само легитимният парламент може да излъчи устойчиво и добре работещо правителство.

"Важно е да имаме прозрачност, надеждност и високо доверие в процеса на одит и сертифициране на машините", допълни той.

Президентът се срещна днес и с ръководството на националното сдружение на общините. Кметовете заявиха, че са готови да проведат избори на всяка дата в законно установения срок. Те обаче изтъкнаха някои проблеми, които ще бъдат предизвикани от пандемията - предаването на изборните протоколи, което е свързано с извозване на членове на СИК с автобуси, организирането на подвижни секции за карантинирани, гласуването в отделенията, в които се лекуват заразени от коронавирус и др. Кметовете казаха още, че вероятно ще бъде трудно да се намерят достатъчно хора, които да работят в СИК в изборния ден.

Кметът на Кърджали Хасан Азис предложи да има времеви коридори за гласуване на възрастни хора. Кметът на Велико Търново Даниел Панов пък обясни, че е обсъждано удължване на изборния ден. Попитан от президента дали е възможно гласуването да бъде проведено в два дни Панов заяви, че това би било по-трудно за организация.

Кметовете се обявиха за указания от здравните власти и ЦИК за минимални хигиенни изисквания, които трябва да бъдет спазени в изборните помещения. Т епоискага датата на вта да бъде насрочена възможно най-бързо.