В спор в стил кое е първо - яйцето или кокошката - се превърна срещата между държавния глава Румен Радев и министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и проф. д-р Красимир Гигов.

Тя бе анонсирана като консултации във връзка с предстоящите напролет парламентарни избори в контекста на COVID-19, но "Дондуков" 2 и здравните експерти не се разбраха кое трябва да е първо - определянето от Радев на датата на вота (той издава указа за това) или медицинският протокол.

Не стана ясно и как ще гласуват карантинираните лица, но бяха хвърлени в пространството идеи като мобилни урни или на изолираните да се позволи да излязат от дома и да гласуват в специални COVID секции.

Стана ясно обаче, че ваксинацията няма да играе кой знае каква роля в процеса - заради несигурността на бъдещите доставки и съответно на броя имунизирани.

В началото бе датата

Датата за вота за нов парламент бе поставена като тема от Ангелов още в самото начало. Той заяви, че протоколът, който се разработва, е базиран на заявката на самия Радев, че изборите ще са на 28 март - първата възможна дата. Както е известно, държавният глава има право по конституция да отсрочи вота с до два месеца - т.е. изборите може да са най-късно през май. Радев обаче на два пъти даде заявка, че няма да има отлагане.

"Прави се протокол как да гласуват българските граждани безопасно и как да гарантираме конституционното право на тези, които са под карантина. Как да гарантираме и безопасността на всички служители, ангажирани с провеждането на изборите, и по-специално на СИК. Пречупили сме чуждия опит през нашите потребности", заяви Ангелов в началото и допълни: "Когато знаем датата, максимално бързо ще пренастроим и детайлизираме този протокол."

Президентът обаче контрира:

"Да оставим политическите аспекти, поканил съм ви като експерти. Как виждате по месеци да се развие броят карантинирани и как ще повлияе ваксинирането? И какви са мерките за защита, които предвиждате, и каква свобода ще имат партиите при кампанията?"

Тук Кунчев отговори, че отминалите коледни и новогодишни празници ще повишат заболеваемостта, но по-притеснителни са двата нови щама на коронавируса.  

"Мерките - тези, които вече знаем - дезинфекция, дистанция. Това ще се предпише. Но наистина е много трудно да кажем отсега какво точно ще е развитието на пандемичната ситуация", посочи той.

Освобождаване от карантина?

И все пак допълни, че по отношение на поставените в задължителна изолация лица се мисли за обособяване на самостоятелни секции. Това обаче би трябвало да се обвърже със законови промени за временно премахване на карантината. Не е ясно и как тези лица ще се придвижат до урните. Не е приемливо да се движат в градския транспорт например.

Този въпрос обаче така и не получи ясен отговор. Стана ясно само, че е имало среща с Централната избирателна комисия и с вицепремиера Томислав Дончев, под чиято шапка е организирането на изборите, и има сформиран екип от здравни специалисти. Пред Клуб Z преди празниците Дончев коментира, че се обсъжда вариантът за мобилни урни. Днес за такъв вариант спомена и здравният министър - освен за този с COVID секциите. 

"В Румъния използваха мобилни урни, мислим и в тази посока. Изчисляваме човешкия капацитет, мислим и за осигуряване на сигурността на хората, които ще ги обслужват", заяви Ангелов.

Като преждевременното раждане

Темата обаче непрекъснато се връщаше към определянето на датата на вота. 

"Като има дата, ще представим плана. Иначе ще е като преждевременното раждане - ще има риск за резултата", направи сравнение здравният министър (който е и лекар).

Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова и главният секретар на президента Димитър Стоянов обаче настояваха първо за план. 

"За да бъде един протокол ефективен, той трябва да стъпва на доказаната информация към датата на неговото публикуване. COVID ни опровергава с всеки изминал ден", заяви министърът.

"За да се вземе решение за датата на изборите, ние трябва да сме сигурни за всички предприети мерки. Като яйцето и кокошката е. Вие казвате - първо издайте указа, а ние ще предпишем мерките", контрира Йотова.

Кунчев подкрепи Ангелов: "В такава динамична обстановка трудно се правят прогнози и колкото по-късни са те, толкова по-точни са. Да не забравяме, че идват и грипни епидемии. Генеричната част на този протокол е съвсем ясна, никой да не очаква световни открития - маски, дезинфекция и пр. Трябва да съобразим карантинираните и датата на изборите."

Ваксинацията - без особено значение

Радев попита представителите на здравните власти: "Можем ли да кажем, че ваксинацията няма да бъде фактор при изборите?" "Няма да е", отговори кратко Гигов. Той отчете, че през януари чакаме 35 000 дози, после още три пъти по толкова през февруари. Имаме и сключен договор с "Модерна" за 500 000 ваксини, но доставките няма да се изпълнят към изборите. Няма как да направим прогноза Европейската агенция по лекарствата кога ще даде зелена светлина за "Модерна" и "Астра Зенека" - посочи и Кунчев. От "Астра Зенека" ще получим няколко милиона ваксини по договор на ЕК с компанията, пак съгласно българската квота в рамките на Евросъюза, посочи и здравният министър.

"Явно сте в затруднена ситуация да формулирате точни препоръки и точни мерки", констатира в края на срещата президентът. 

И помоли идния понеделник да бъде запознат с изготвения към момента протокол, "за да можем да вземем накрая информирано решение".

Южна Корея и Швейцария в условия на пандемия отбелязаха рекордна избирателната активност, но чрез разгърната кампания - констатира още той.