Съдът допусна в проведено разпоредително заседание да започне по същество процесът за търговия с български документи за самоличност. Това става ясно от съобщение на Специализираната прокуратура от днес.

Подсъдими са бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, ексглавният секретар Красимир Томов, които са обвинени като "организирана престъпна група" заедно с двама посредници в алъш вериша.

Както прокуратурата съобщи, у Томов бяха намерени необясними суми - равностойността на 427 000 лв. По делото имаше реакции от френски медии.

Днес прокуратурата накратко съобщи, че разпоредителното заседание е минало, което - казано просто - означава, че съдът е "пуснал" обвинителния акт, без да му намери съществени недостатъци и се отива на дело по същество.

Макар проформа назначаването му да е било по предложение на Валери Симеонов, Петър Хараламиев, както и цялата ДАБЧ са сочени в публичното простанство като "запазена територия" на ВМРО.

Ето и цялото съобщение на прокуратурата:

Съдебният процес срещу бившия председател на ДАБЧ, бившия главен секретар на агенцията и други две лица тръгва по същество

Днес, 9 януари 2021 г., в разпоредително заседание, състав на Специализирания наказателен съд реши делото срещу бившия председател на Държавната агенция за българите в чужбина П.Х., бившия главен секретар на агенцията К.Т. и други две обвиняеми лица да започне по същество.

Съдът мотивира решението си с това, че в хода на досъдебното производство на Специализираната прокуратура не са допуснати съществени процесуални нарушения, не са налице и други обстоятелства, които да се явяват пречка за започване на съдебния процес.

Четиримата обвиняеми бяха предадени на съд от Специализираната прокуратура на 25 септември 2020 г. по обвинения за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи, търговия с влияние и изпиране на пари.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за началото на съдебния процес.