Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че е човек, който уважава институциите и щом има покана от президента Румен Радев за участие в консултациите за подготовката на изборите - ще отиде, заедно със свои колеги. Не каза кои ще са те. От думите му пред бТВ се разбра, че премиерът и лидер на управляващата партия ГЕРБ Бойко Борисов няма да се отзове. 

Припомняме, че от началото на миналата седмица Радев проведе срещи със здравните власти, с ЦИК, с кметове, с извънпарламентарни партии и граждански движения, за да се види каква е готовността за организация на парламентарните избори през пролетта. Както и да се търси вариант за осигуряване на правото на всеки български гражданин - в това число и поставените под карантина заради CОVID-19, да упражнят правото си на вот. Тази седмица престоят разговорите с парламентарните сили.

За инициативата на държавния глава Дончев каза:

"Хубаво е, че се правят консултации, всеки дебат е изключително полезен. Съвсем друг въпрос е, че времето за такъв разговор бе още през лятото".

На въпрос защо, ако тогава е било време да дискусии, управляващите не са ги започнали навреме, вицепремиерът, натоварен с организацията на вота, обяви как "такъв дебат тече в парламента в последните години". 

Припомняме, че през лятото на 2020 г. ГЕРБ и "Обединени патриоти" ремонтираха Изборния кодекс, но макар пандемията да беше в ход и да беше ясно, че и изборната 2021 г. ще бъде белязана от COVID-19, управляващите изобщо не пипнаха закона така, че да се улесни организацията на вота в пандемията. 

По отношение на датата на вота - дали да е първоначално предложената от Радев - 28 март или друга, Дончев обяви, че ГЕРБ няма проблем, който и да е денят. И добави:

"Приказките за компрометиран изборен процес са силно преувеличени. Изборният процес се контролира от всички политически сили. Има членове от всички основни партии в секционните комисии. Имаме редица безобразия, основните се случват извън избирателните секции, имаме и не дотам прецизна, да не кажа неграмотна работа на секционните избирателни комисисии." 

"Изборният процес не се прави от правителството, а от ЦИК, държавата осигурява логистиката, опазването на обществения ред, но не правителството е господарят на изборния процес."

Каза и, че "ние като политическа сила нито един път не сме се явявали на парламентарни избори, организирани от нас." - по повод твърдения от политически опоненти, че управляващите организират избори в своя полза. (след идването си на власт през 2009 г. ГЕРБ и Бойко Борисов се явяват на още 3 парламентарни вота, всичките предсрочни сред подадени оставки на правителствата "Борисов 1", кабинета "Орешарски" и "Борисов" 2. В два от случаите вотът се организира от служебни кабинети, назначени от президента Росен Плевнелиев, издигнат от ГЕРБ и веднъж - от служебен кабинет, назначен от Румен Радев - б.р.)

Томислав Дончев нарече "чудесна идея" предложението, дошло при консултациите на Радев с "Демократична България" да се осигури видеонаблюдение в реално време на броенето на бюлетините по секции. Изради притеснение само дали в по-малки населени места интернет мрежите на мобилните оператори ще са достатъчно стабилни, за да се обезпечи излъчването. 

По думите на вицепремиера обаче трябва да се избегне вариант за "всякакви радикални промени в изборното законодателство" непоследствено преди вота. Като опция за осигуряване на правото на вот на хората в изолация или под карантина заради коронавируса Дончев предложи варианта за разширяване на обхвата на подвижните изборни секции. По думите му е редно е екипите на тези подвижни секции да са ваксинирани или преболедували COVID-19. 

Дончев каза още, че той самият има "принципна симпатия" към вариантите за въвеждане на електронно гласуване и вот по пощата. Но:

"Това, което ме тревожи, са притесненията на всички експерти за сигурността на изборния процес и опазването на тайната на вота. Това не може да се организира за месец, два или три". 

И добави:

"Няма по-голяма криза за демокрацията от изборен резултат, в който голяма част от гражданите не вярват. Трябва да мислим за доверието на избирателите в изборния процес."

На въпрос, свързан с бъдещето на ГЕРБ и слухове, че първо самият той, а после дипломатът и бивш външен министър Николай Младенов може да поемат поста министър-председател, ако ГЕРБ отново спечели изборите и формира правителство, Томислав Дончев заяви: 

"В ГЕРБ темата за лидерството не е тема и не виждам вариант да стане в близко бъдеще. Николай Младенов е капитал за България."

По повод  затрупания път към Рилския манастир буквално дни, след като премиерът Бойко Борисов лично откри укрепването на свлачище там и обяви колко е хубав ремонтът, Дончев каза, че такива неща се случвали, срутища има навсякъде, и "вие като си ремонтирате банята, може да се случи така, че нещо да не стане както сте го планирали". От случая не бивало да се трупа политически капитал, беше коментарът по повод критиките по адрес на властта след този случай. 

Според вицепремиера практиката държавната "Автомагистрали" да получава огромни поръчки без обществена поръчка, конкурс и прозрачни процедури, си е в реда на нещата, а подобни практики имало и в други страни. Попитан дали е редно държавната компания да заобикаля закона и да сключва споразумения с частни компании за строителството на пътища, Дончев заяви, че според негова информация, "Автомагистрали" в последните години инвестира в собствен капитал". 

"Автомагистрали е просто един от участниците на пазара", вярва Дончев.