Президентът Румен Радев заяви, че е издигнат и подкрепeн от БСП и никога нe е забравял ангажимента си към социалистите.

Държавният глава каза това в отговор на въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова, която го попита дали той воюва с партията, каквито внушения има през последните седмици. Соцръководството се срещна с президента в рамките на консултациите за изборното законодателство.

"Никога с г-жа Йотова не сме давали някакъв повод, че имаме особено отношение или раздор с БСП. Навсякъде, където ходим аз и г-жа Йотова, имаме изключително радушно посрещане и открит диалог и комуникация с всички български социалисти. Ние сме подкрепени и издигнати от БСП, ние сме поели съответно ангажимент да сме подкрепени и издигнати от БСП, ние сме поели съответно ангажимент да представляваме тези хора в техните надежди за една по-справедлива и по-успешна България. Никога с г-жа Йотова по никакъв повод не сме отстъпвали от този наш ангажимент", заяви Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова бе лаконична.

"Аз мога да бъда още по-категорична, че съм от хората, които не забравят откъде са тръгнали", заяви тя.

Нинова заяви, че по отношение на изборите БСП и президента имат обща цел - запазвайки здравето на хората, изборите да бъдат проведени така, че да гарантират максимална активност.

"Така партиите и избраните институции ще имат по-голяма легитимност и представителност. Втората ни цел е чрез тези избори е да се промени порочният модел на управление, на който ние сме категорична и ясна опозиция в продължение на 4 години. Трето, изборите да са прозрачни, честни и да гарантират, че това, което имаме като резултат, е реалната воля на българските граждани. В тези три-четири цели сме били последователни", заяви Нинова.

Тя изтъкна, че БСП винаги е защитавала машинното гласуване.

"Оценяваме решението на управляващите и на мнозинството за смесване на гласуването - машинно и хартия, като отстъпление от този принцип, за който сме се борили. Машинното гласуване е една от гаранциите, че изборите ще бъдат честни и неопорочени", заяви Нинова.

И припомни, че от БСП настояват и за изчистване на избирателните списъци чрез активна регистрация.

"Предлагали сме, включително в парламента, видеонаблюдение", допълни Нинова.

И разкритикува управляващите, че се бавят със здравния протокол за вота.

Президентът призова за промени в Изборния кодекс, с които да се даде възможност на българските граждани, живеещи в чужбина, да гласуват по пощата.

"Тази предизборна кампания ще се води в условия на пандемия. Несъмнено ще има ограничение. До момента, въпреки разговорите със здравните власти, с ЦИК, все още няма здравен протокол. Ясно е, че ще правим избори в пандемия, независимо каква ще бъде датата, трябва да има различни варианти, различни сценарии", каза още Радев.

Вицепрезидентът Илияна Йотова обърна внимание, че по чисто формални причини една голяма част от българите в чужбина няма да могат да гласуват, защото много от тях са с изтекли лични документи.

"В момента заради засилените и ограничителни мерки те не могат да стигнат до нашите консулски служби. Нашите консулски служби са прекратили възможността за мобилни групи, за да подпомогнат този процес. По отношение на локдауна в много от тези страни ще бъде почти невъзможно да се разкриват секции", обясни Йотова.

Веднага след срещата с БСП започна и тази с ДПС. От Движението за пореден път акцентираха върху това, че според тях не всички българи имат еднакво право да гласуват, с намек към диаспората ни в Турция и уседналостта изобщо дадоха заявка, че пак ще направят съответните законови изменения. Лидерът Мустафа Карадайъ посочи като един от основните проблеми и ограничаването на субективния елемент при броенето на гласовет с цел повишаване на доверието, което от друга страна е свързано с големия брой сгрешени протоколи. От ДПС нямали и проблем с провеждането на кампанията в медиите, тъй като традиционно рядко прибягвали до реклама в тях - заяви още Карадайъ в отговор на въпрос как безопасно ще се проведе кампания - без традиционните митинги, концерти и пр.

Вместо "Обединени патриоти", след ДПС на консултация с президента се явиха от "Воля". От ОП са били поканени, но не са изпратили представители.