С престрелка за това кой подкопава доверието в изборния процес и внушава, че ГЕРБ прави избори и ще ги манипулира в своя полза, започна днешната среща между представителите на управляващата партия и президента. Това е част от поредицата срещи, организирани от Румен Радев като консултации за това как ще се проведе парламентарният вот напролет в условията на COVID-19. 

В резултат от днешния разговор станаха известни няколко неща: управляващите нямат намерение да правят законови изменения в посока на гласуване по пощата или електронно гласуване за българите в чужбина. Нямат намерение и да разрешат видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден. По темата "машини" въпросите бяха прехвърляни от ГЕРБ в полето на Централната избирателна комисия. 

От ГЕРБ определиха голяма част от тези идеи, дошли в резултат на предходните консултации при Радев, като "екзотични".

На практика ясно е само, че изменения в изборното законодателство ще има (най-вероятно чрез извънредния закон, а не в Изборния кодекс, за което има вече готов законопроект), като ще се запише, че карантинираните лица ще могат да гласуват с мобилни урни, като се регистрират за това в максимално кратки срокове. Някои обаче ще изпаднат в "сивата зона" - да са поставени под карантина в деня за размисъл или в самия изборен ден. Ще са нужни около 250-300 екипа за обслужване на урните, които ще бъдат ваксинирани. Няма как обаче да се ваксинира цялата изборна администрация (около 60 000 души) за краткото време до вота.

Вие дадохте трибуна

След дежурните взаимни благопожелания за новата година в началото на срещата думата взе председателката на Народното събрание и член на ръководството на ГЕРБ Цвета Караянчева, за да обвини Радев, че хем говорел за повишаване на доверието в изборния процес, хем давал трибуна на маргинални партии, които твърдят, че вотът ще е купен от управляващите.

"Насажда се мнение, че ще бъде опорочен изборният процес. Много е притеснително, че активността ще падне, защото доверието се подкопава. Говори, се, че ГЕРБ ще манипулира изборите. Вие също участвате в такова говорене, г-н президент, има координирано говорене за подкопаване на изборния процес", започна Караянчева.

И продължи, като вече стана ясно, че визира доскорошната дясна ръка на лидера Бойко Борисов - Цветан Цветанов, с когото Радев разговаря през уикенда в качеството му на лидер на "Републиканци за България":

"Вие дадохте трибуна на партии, които по социология няма да имат кой знае какво влияние в следващия парламент, да прокламират това, да правят внушения към българските граждани. Тези опити да се оспорват резултатите от избори, които още не са проведени, са опасни."

После Караянчева реши да направи "едно уточнение" - "изборите не ги прави ГЕРБ, правят се от институции, които си взаимодействат - ЦИК, Министерския съвет, местната власт, самите избиратели, партиите, хората в изборните сексии. Изборите не са на ГЕРБ." В уточнението влизаше и артикулираната тези дни от вицепремиера Томислав Дончев теза, че 4 избора за парламент са проведени от 2009 г. насам и нито един не е организиран от ГЕРБ.

Понеже Радев говори за "легитимен парламент", Караянчева реши, че в случая визира настоящия. И заяви:

"По отношение на парламента - той има мандат до 26 март, дори да сме в изборна кампания - имаме възможност да се събираме, вие имате възможност да свикате парламента по конституция, за да отговорим на нуждата на българските граждани. Има практика да се приема закон за 1 седмица със съкращаване на сроковете между двете четения до 3 дни."

Цветанов вероятно говори от своя предишен опит

Радев не остана длъжен. След като благодари на Караянчева за "откровеното изложение", посочи:

"Ние сме демократична страна, важен е гласът на всеки един гражданин. Не деля партиите в политическия живот и това, че една партия не е участвала в избори и не разбира от изборен процес, не е аргумент. Вашата партия все някога е била за първи път на избори. 

Що се отнася до внушения, че изборите могат да бъдат манипулирани - това се преодолява само с действията на институциите с мерки, които да гарантират правото на вот и честността на изборите. Аз се надявам институциите да гарантират това. 

Само да споделя нещо, което вашият бивш съпарпиец Цветан Цветанов каза, че манипулации на избори има - не знам защо го каза, но вероятно говори от своя предишен опит. Призовавам да го уточните." (Цветанов предложи конкретно и да има ротация на полицейските началници в изборния ден, б.р.)

После президентът "захапа" ГЕРБ за скоростта, с която определени законопроекти минават в парламента: "Закони за една седмица - няма защо да ме убеждавате, видимо е как се правят закони експресно, особено когато има някакъв интерес."

А по отношение на "легитимността" заяви, че говорел не за този, а за следващия парламент (макар снемайки доверие от правителството, обяви и това НС за нелегитимно).

За екзотичните идеи. В това число за конституция за един ден

Престрелката продължи в този дух, като председателката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова опита да върне темата в полето на изборите. Посочи, че от ГЕРБ имат готов законопроект, в който се предвижда възможност карантинираните лица да гласуват с подвижни изборни секции, а на настанените в болница да се предоставят урни от болничните екипи. ЦИК трябва да опише правилата. 

После обаче Дариткова даде нов повод за заяждане с репликата:

"Нямаме намерение да въвеждаме допълнителни промени в Изборния кодекс, в това число и екзотични поправки, които бяха предложени тук. Ние с партията на г-н Цветанов сме опоненти, ако има някакви данни за нарушен изборен процес - неговият дълг е да ги сподели със съответните институции - това е дългът му като гражданин."

"Вие наричате предложенията "екзотични", аз бих могъл да нарека екзотична идеята да се напише нова конституция за един ден и да се внесе в парламента", отвърна държавният глава. 

После Радев постави темата с членовете на секционните комисии (СИК) - как ще бъдат обучени, при все че ще се гласува и с хартиена бюлетина, и с машина, както и ще има ли план за ваксинация на тези хора. Попита ще им бъдат ли осигурени лични предпазни средства, както и възможно ли е със законова промяна първичните протоколи да пристигат в ОИК, да се обработват там и чак след това да се носят в РИК-овете. По думите му така хем ще има разширен контрол, хем ще се избегне струпването на хора, традиционно в РИК.

"Гарантирането на правото на вот - една от идеите, за което е гласуване по пощата, е вариант за даване на право на вот, защото то е консттитуционно право", постави още една тема на масата Радев.

И призова "да не бързаме да зачеркваме идеи просто така".

Едва ли би било приемливо вие да се ротирате с министъра на културата

"Няма лоши дебати по повод правилата, по които се осъществява демокрацията. Каквито и предложения да се коментират, те трябва да се съобразяват с правовата държава. Говорейки за ротация - едва ли би било приемливо вие да се ротирате с министъра на културата, както и аз с г-жа Дариткова. Ако имаме алтернативна ЦИК, може би трябва да имаме алтетрнативен парламент, президент...", даде своята "лепта" към взаимния обстрел и Томислав Дончев.

И отхвърли артикулираните по време на консултациите идеи. По думите му нито гласуването по пощата, нито електронното гласуване могат да бъдат организирани в рамките на няколко месеца, без да има "авантюри като тайната на вота". "Най-лошият вариант е да имаме изборен резултат, който по една или друга причина не се приема с доверие от българските граждани", заяви Дончев. Гласуване с посредник - абсолютно неприложима тук (скандали, недоверие), гласуване с автомобили - също (не всеки има автомобил), гласуване на открито - "можем да простудим някоя СИК", продължи да оборва идеите Дончев.

По думите му голямата тема са карантинираните лица и разигра два сценария: "или вкарваме потока карантинирани в някакъв часови диапазон" да гласуват или да се ползват мобилни урни. Вариант едно е огромен риск за 60 000 души изборна администрация. Вариант две е по-добър и има нужда от съвсем малка законова промяна, посочи вицепремиерът, отговорник за организирането на изборите. В "сивата зона" може да се окажат карантинираните в деня за размисъл и в изборния ден. Екипите в подвижните СИК трябва да са ваксинирани - 250-300 екипа.

"За 28 март обаче трудно можем да говорим за ваксинирането на 60 000 души", посочи Дончев, визирайки първоначално обявената от Радев дата за изборите.

Няма интернет

По време на предходните разговори при Радев бе предложена и идеята наблюдатели и застъпници да могат с личните си мобилни телефони да "стриймват" - т.е. да заснемат и излъчват на живо преброяването на бюлетините и попълването на протоколите в края на изборния ден - с цел повишаване на доверието. През годините се дебатираха подобни идеи в парламента и винаги бяха отхвърляни. Почти така стана и днес.

Караянчева посочи, че това е "трудноосъществимо предвид това, че нямаме еднакво прикритие на интернет в България и няма да има равнопоставеност". Заснемането с телефони според нея можело да доведе и до искове в съда.

"На практика видеонаблюдение не стои на дневен ред", отсече парламентарната шефка.

- Каква е причината да не въведете такова - не говорим за заснемане на целия изборен процес? - попита вицепрезидентката Илияна Йотова.

- Това е причината. Мога да ви посоча редица села, в които няма дори обхват на телефона.

- Отворете тази опция в Изборния кодекс.

Намеси се и Дончев, за да обяви любопитното:

- Това, което не е забранено, е разрешено. В днешно време всеки си снима всичко, снимат себе си и т.н. Ако е децентрализиран процес - нямам против. Въпрос на прецизен юридически анализ. 

Радев обаче призова да има законодателно решение на този въпрос и припомни, че от ЦИК настояват, ако се въвежда видеопреброяване, то това да се уреди от парламента, а не с правила, които комисията ще дописва.

Питайте ЦИК

И пред ГЕРБ президентът постави въпроса с машинното гласуване, посочвайки, че не е ясно кога ще бъдат доставени устройствата, че от фирмата, спечелила търга, са обявили, че са поръчали машините още преди края на процедурата (пред БНТ, б.р.); попита и как ще се сертифицират и как ще се охраняват; постави въпроса с прозрачността на процеса, както и със зависимостта на ЦИК от доставчика - за каквото предупредиха от фондациите "Конрад Аденауер" и "Софийска платформа" в доклад с препоръки към властта.

Радев попита още ще се прави ли проверка на случаен принцип в края на изборния ден - отговаря ли паметта на машината на изведения от нея протокол, както и ще бъде ли разрешено и на външни наблюдатели да "одитират" устройствата (тази функция бе вменена на няколко държавни агенции). Отговори тук обаче не се чуха.

"Въпросната фондация е уважаван партньор, но не е отправяла препоръки към немското правителство (...)", подхвърли Дончев. След което посочи, че "машината може да се окаже фактор за предаване на инфекцията", но имало препоръки - медицински протокол. Това бил едва ли не същественият въпрос, свързан с машинния вот. Но темата вече била "адресирана" и няма място за притеснения.

Отговорните институции щели да се справят с удостоверяването на годността на машините, той нямал никакво съмнение за това. Относно доставката на устройствата - да се пита ЦИК. "Не е редно да коментирам поръчки, в които нито съм кандидат, нито съм възложител." МВР ще гарантира, че докато са на склад, устройствата няма да бъдат "пренастройвани".

Срещата между ГЕРБ и Радев приключи с призив от страна на вицепремиера президентът бързо да насрочи датата за вота, за да започне да тече "обратният часовник" за подготовката. И с обещанието на президента, че ще го направи още преди края на месеца, когато изтича законноустановеният срок за това. Но последната дума бе на домакина: 

"Така и така ще се отваря Изборният кодекс, не само урните, а и гласуване по пощата, видеонаблюдение, справедливо медийно участие на партиите, включването на ОИК - нека се разгледат."