Ню Йорк прекрати всички договори с Trump Organization заради щурма на Капитолия от привърженици на Доналд Тръмп на 6 януари, съобщи в сряда кметът на града Бил де Блазио.

"Ню Йорк не прави бизнес с метежници. Предприемаме стъпки за ПРЕКРАТЯВАНЕ на споразумения с Trump Organization за експлоатация на въртележките в Сентръл Парк (Central Park Carousel), на зимните пързалки Wollman и Lasker и на голф игрището Ferry Point", написа нюйоркският кмет, цитиран от БНР. 

Договорите на Trump Organization за управление на въртележките и пързалките в Сентръл парк трябваше да изтекат в края на 2021 г. Междувременно договорът за голф игрище в Бронкс трябваше да изтече през април 2032 г.

Trump Organization е група от около 500 стопански субекта, чийто единствен или основен собственик е Доналд Тръмп. Около 250 от тези субекти използват името Тръмп.

На този фон платформата за краткосрочно отдаване на наеми AirBnB обяви, че е решила да спре резервациите за жилища във Вашингтон по време на инаугурационната седмица, тоест в седмицата, в която Джо Байдън официално ще стъпи в длъжността президент на САЩ. 

Причината е желанието на местните власти да спрат възможните бунтове на хора от цялата страна, решили да повторят щурма на Капитолия от шести януари. ФБР вече обяви, че има данни за готвени провокации в почти всички щати. 

Компанията заяви още, че продължава своята политика от последните няколко дни да опитва да блокира участието в своите услуги на хора, които доказано са участвали в опита за метеж.