Ескалацията на напрежението в Мездра вчера е дошла "вследствие на получена информация, че майката на детето, което е извършило престъплението, се разхожда спокойно по улицата".

Това каза днес - седнал на нещо като трон в дома си, ромският лидер и бивш депутат от БСП Тома Томов пред Нова тв. Той даде интервю заедно с кмета, който е в дома му, след като вчера 70 верни на Томов роднини щурмуваха къщата, в която нелепо загина от изстрел внучето му

Не стана ясно какво е правилното поведение, към което трябва да се придържа майката след трагедията.

А на забележката на журналистката, че майката не е под запрещение (?!), Томов отговори:

"То така ще бъде, след като не е под запрещение!"

Той допълни, че "това са едни неща, които са фрапиращо неразбираеми", и изрази възмущение, че се харчат пари за охраната й (на мястото има струпани сили на жандармерията, които да предотвратят евентуални сблъсъци, б.р.).

Томов даде и версията си как според него трябва да протече разследването и съответно наказателната му част:

„Предполага се, че престъплението е извършено от едно наказателно неотговорно дете. Ние не можем да го разследваме, освен да снемем обяснения пред психолог... пред съдия. Не можем да го обесим и да го вкараме в затвора. То обаче е основен източник на информация.

И не е нужно човек да е юрист, прокурор или професор, за да разбере дали детето е способно да му се влияе, да му се внушава и т.н. Изразих тази претенция пред органите, жената обаче продължава да се движи свободно”, смята още той.

Той отново изрази недоволство, че "жената продължава да се движи необезпокоявано".

"Разбрахте, че жената се разхожда по улиците!", ядоса се трети път Тома Томов.

Но пък се разбра, че е искал промяна на квалификацията (засега задържан и обвинен е само 38-годишният баща на детето стрелец по сравнително лекия член от НК за неправилно съхранение на оръжие, б.р.).

Него Томов нарича Бракониера. 

Кметът на Мездра Иван Аспарухов заяви, че в града напрежение няма, а има "една огромна съпричастност с трагедията на това семейство".

"Не можем да бъдем управлявани от слухове. Има институции, които трябва да си свършат работата”, допълни още Аспарухов.

"Никога не е имало напрежение и не може да има", категоричен бе градоначалникът, въпреки че вчера имаше обърнати коли, изпотрошени прозорци, задържани лица и в крайна сметка е образувано досъдебно за хулиганство и увреждане на имущество.

Кметът обяви от хола на Томов, че "в крайна сметка имат право на такава реакция", явно визирайки роднините на ромския лидер, които щурмуваха дома на съседите си.

Томов пък поиска гаранции от репортерката на Нова тв:

"Вие можете ли да ми гарантиранте - дали вашите хора ще спазват закона и няма да вършат тези уродливи престъпления", явно визирайки българите. 

Според Томов "детето е влачено по целия двор и е изхвърлено на улицата".

По-късно днес прокуратурата публикува какви процесуално-следствени действия са извършени, без да разкрива някакъв особен "сензационен обрат" по случая. Става ясно, че няма нови заподозрени, обвиняеми или нови квалификации по НК.

Ето и пълния текст на съобщението:

"Във връзка със засиления медиен и обществен интерес по повод разследването на смъртта на 8-годишно момче в Мездра, Районна прокуратура-Враца съобщава:

Образувано е досъдебно производство по чл.338, ал. 3 от НК за причиняване на смърт по непредпазливост, вследствие държане на огнестрелно оръжие и боеприпаси.

До настоящия момент са извършени следните действия по разследването: оглед на местопроизшествие и оглед на трупа на пострадалото дете, разпити на 16 свидетели, част от които са дали показания пред съдия по реда на чл. 223 от НПК.

Извършени са четири претърсвания и изземвания от имоти, находящи се в гр. Мездра и в околни села.

Иззети са мобилни апарати, ползвани от Д.Й., който е привлечен като обвиняем по досъдебното производство, а също и от неговата съпруга М.Й. и малолетния им син, в чиито дом е настъпила смъртта на 8-годишния Т.Т.

По делото са назначени балистична експертиза, две химични експертизи, дактилоскопна експертиза, съдебномедицинска експертиза, съдебна психолого-психиатрична експертиза на малолетния син на Д.Й., а също комплексна ДНК и балистична експертизи, които трябва да се извършат в Националния институт по криминалистика-София.

В хода на следствените действия са иззети видеозаписи от общинските камери в гр. Мездра.

Внесени са искания по чл.159а от НПК за изискване на трафични данни за проведени разговори от телефонните номера, ползвани от семейството.

Спрямо привлечения в качеството на обвиняем Д.Й. за престъпление по чл. 338, ал.3 от НК, е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ с определение на Районен съд- Мездра от 11.01.2021 г.

Към момента не са налице доказателства за участие на други лица в разследваното престъпление, както и за осъществени други престъпни състави от лица, различни от привлечения в качеството на обвиняем Д.Й.

Предстои по делото да бъдат извършени още разпити на свидетели и допълнителни експертизи.

Ръководството на Районна прокуратура-Враца няма да позволи нерегламентиран натиск върху магистрати и разследващите органи относно законосъобразността и пълнотата на провеждането разследване."

И също така - че са установени и задържани 5 лица за съпричастност към нападението вчера над къщата на родителите на детето, което е стреляло. Образувано е ново дело - за хулиганство и повреждане на имущество:

"Във връзка с образувано досъдебно производство за хулиганство и повреждане на имущество в гр. Мездра, Районна прокуратура-Враца съобщава:

В Районна прокуратура-Враца е образувано досъдебно производство за хулиганство и повреждане на имущество – престъпление по чл. 325 и чл. 216 от НК. Материалите по делото са докладвани на наблюдаващ прокурор при ТО-Мездра към РП-Враца, с оглед преценка на събраните на този етап доказателства.

До момента са установени и задържани 5 лица по Закона за МВР, съпричастни към извършените деяния.

Предстои наблюдаващият прокурор да прецени кои от тях да бъдат привлечени към наказателна отговорност, за какви деяния и какви мерки за неотклонение да им бъдат определени.

По досъдебното производство е извършен оглед на местопроизшествието в гр.Мездра, ул.Сливница №6, разпитани са 12 свидетели, назначена е техническа експертиза, както и оценителна за установяване размера на причинените имуществени щети и др.

Продължава издирването от органите на МВР на неустановените до момента лица, съпричастни към престъпленията.