Промените в т.нар. закон за досиетата, предвиждащи намаляване на състава на комисията по досиетата и избор на нови членове до изборите, няма да го бъде. Законопроектът, внесен в края на 2020 г., който преди ден мина през вътрешната комисия в Народното събрание, днес е оттеглен, научи Клуб Z. Малко по-късно оттеглянето на подписите на внеслите го депутати от ГЕРБ и НФСБ стана факт и формално. Според наши източници - случката е по "разпореждане" на премиера Бойко Борисов. 

Оттеглянето на промените обаче ще доведе и до неразрешаване в полза на прозрачната работа на комисията на казуса, стигнал до тълкуване във Върховния административен съд. Казусът се състои в това, че състави на ВАС в последно време системно обявяват за нищожно публичното огласяване на имена на агенти и служители на комунистическите служби, които и сега заемат публични позиции, ако преди това същите "ченгета" вече са били огласявани с решение на комисията. Депутатите от ГЕРБ и НФСБ предлагаха в закона изрично да се запише, че всеки път, когато агент на Държавна сигурност кандидатства или заема публична длъжност, комисията по досиетата е длъжна да обяви името му с решение (посочвайки и предишните си решения за същото лице), без значение дали за миналото му в тоталитарните служби има нови доказателства или не.

В последните години настана "епидемия" от жалби на разкрити "ченгета", които обжалват повторното си огласяване, а тълкувателното дело за уеднаквяване на съдебната практика по въпроса бе поискано от бившия главен прокурор Сотир Цацаров. Той самият бе на страната на прозрачната работа на комисията по досиетата. Според източници на Клуб Z обаче засега постъпващи в съда становища по казуса давали превес по-скоро на обратна теза - тоест, че новите обявявания на едни и същи лица с решение на комисията по досиетата следва да се отменят.

Мандатът на действащия състав на комисията по досиетата, който се избира от Народното събрание, вече изтече. Но депутатите не са започвали процедура по нов избор и затова съставът от седем души, начело с Евтим Костадинов, продължава да работи. Комисията е длъжна да проверява листите с кандидати на всички видове избори и да огласи имената на претедентните преди изборния ден - във всички листи. Това трябва да се случи и за предстоящите парламентарни избори. 

Оттегленият законопроект предвиждаше комисията вече да бъде от петима, а не от седем души и избор на нови комисари на мястото на тези с изтекъл мандат да се случи в едномесечен срок след приемането на закона. Тоест преди изборите. 

Мотивът за тази идея звучеше така: "Заявяваме категоричната си позиция, че комисията трябва да продължи своята дейност и затова предлагаме да се намали нейният състав до петима членове. Подобен състав според действащото законодателство имат и други независими държавни органи, които осъществяват държавната политика в определени сфери."

Малко сред като проектът се появи, се появиха и критики - от бившите депутати от десницата Мартин Димитров, Петър Славов и Методи Андреев (шеф на втората комисия по досиетата от времето на ОДС, закрита от кабинета "Сакскобургготски", заедно с разкриването на досиетата - б.р.) Мотивите им - именно подмяната на състава на действаща комисия по досиетата преди парламентарния вот, както Клуб Z писа.

Тази сутрин Екатерина Бончева - дългогодишна членка на комисията, предупреди от ефира на бТВ, че намаляването на състава сега може да постави под въпрос предстоящата мащабна проверка на кандидат-депутатските листи в срок.

По-късно премиерът Борисов е поискал оттегляне на законопроекта, разказаха източниците ни.

Още когато законопроектът беше внесен, беше ясно, че ГЕРБ и НФСБ нямат достатъчно гласове без ВМРО, а партията не е сред големите почитатели на отварянето на досиетата на Държавна сигурност в годините. Според запознати обаче този път можело и да подкрепят рокадите, а и имали претендент за председателския пост в органа, който е с петгодишен мандат. ДПС обаче също не били склонни да подкрепят законопроекта. 

Представители на БСП от години искат закриване на комисията по досиетата - въпреки че действащият закон бе приет по времето на тройната коалиция с подкрепата на тогавашния премиер Сергей Станишев. Даже в парламента "отлежава" от три години законопроект за закриване на комисията на социалистите. Такива опити има във всеки парламент от 2009 г. до сега. 

Какво ще се случва с бъдещето на комисията по досиетата обаче явно ще се разбере след парламентарните избори, след като Борисов е настоял за оттегляне на законопроекта. Остава обаче налице темата със съдебната "цензура" на решенията за обявяване на агентите на ДС, които вече са огласявани.

Сред авторите на закона от управляващите през 2006 г. бе и тогавашният зам.-председател на ДПС Касим Дал. Движението също гласува "за" тогава. Не е ясно обаче дали и сега би постъпило така по актуалните предложения за промени.