"Тук сме, за да покажем, че калабрийците не са хора, които оставят нещата недовършени."

С тези думи прокурор Никола Гратери се обърна към журналистите, преди да влезе в аулата бункер, където започва максипроцесът Rinascita-Scott - срещу калабрийската мафия.

"Хората могат да ни имат доверие.“

Всичко в тази аула е съобразено с изискванията на извънредното положение заради COVID. Има възможност за 150 едновременни видеовръзки, така че повече от хиляда души, свързани с процеса, да спазват социална дистанция заради COVID-19.

[[nid:108722]]

Обвиняемите са 325. Малко преди началото на процеса един от разкаялите се е дал показания, че ндрангетата е взела решение да направи всичко възможно чрез процедурни хватки да изчерпи времето, разрешено по закон за предварителния арест.

Този процес трябва да разкрие еволюцията на една организация, която стреля все по-малко, но има присъствие във всички точки на планетата, успяла е да проникне в среди, където преди десет години това бе немислимо.

Още преди години се изясни, че ндрангетата печели повече от "Макдоналдс" и Дойче банк, взети заедно (според изследване на изследователския институт "Демоскопика"), около шейсет милиарда евро – може да си го кажем на срички, за да не се объркаме. Тези пари са в състояние да повлияят чувствително на всеки пазар. 

Миналата година Никола Гратери коментира, че "политиците вече търсят мафията". А през 2015 г. специално пред Клуб Z коментира нуждата от осъждане на висши представители на властта, като отбеляза:

"Социалното щастие е в усещането за справедливост."

От началото на COVID кризата Гратери алармира, че точно сега е моментът, когато мафията ще се намеси още по-активно в икономиката, особено там, където държавата не е достатъчно адекватна с помощта си. 

След първите арести преди повече от година магистратът отбеляза, че има сериозна промяна вътре в организацията.

"Все повече от децата на босовете искат да говорят с нас. Това е много важно не само що се отнася до разследването." 

Според прокурора независимо от огромните печалби днес мафиотите са много по-уязвими, параноични, което говори за пропукване вътре в организацията. 

Все по-често членове на организацията са готови да сътрудничат с правосъдието, все повече жени на мафиоти искат да съдействат за разкриване на престъпления. Според Гратери това дава възможност „да се започне решаването на проблема сериозно и систематично“.