България заема последното място сред страните в ЕС според сложените дози от ваксината срещу COVID-19 на 100 души от населението.към 15 януари.  Последните данни за страната са от 14 януари, но с новите ваксинирани, които са към следващите два дни - съответно 648 и 452-ма, ситуацията едва ли може рязко да се промени.

 
Преди няколко дни след нас все още имаше три страни с по-бавни темпове в кампанията по ваксинацията. Към момента дори и Нидерландия, и Франция, които започнаха доста бавно и несигурно, а и по-късно, и получиха много критики, са пред България. 

Въпреки това министърът на здравеопазването Костадин Ангелов повтаря при всяка своя публична изява колко обнадежден е от ваксинацията, оглавяващият Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов смята, че организацията е много добра. Според здравния министър ваксини ще има за всеки български гражданин, но не уточнява кога ще стане това. Той категорично отрече неколкократно съмненията, че доставките от поръчани дози от продуктите на различни компании (досега са дошли само от "Пфайзер"/"Бионтех" и първа пратка от 2400 дози от "Модерна" - двете одобрени към момента от ЕС ваксини) няма да бъдат достатъчни или, че не са направени правилно между отделните производители. 

Въпреки сегашните темпове на ваксинация, от здравното министерство са оптимисти и заявяват в отговор до БГНЕС, че до края на първото полугодие при допускане на 5 ваксини (освен двете вече прилагани в ЕС, само за ваксината на "АстраЗенека" има по-близък срок на одобрение през Европейската агенция по лекарствата към края на януари) може да се обхване население от 2,3 млн. души, или 36 на сто от населението на страната, без децата под 16 г. възраст.

България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, казват още от здравното ведомство.

Досега оттам са обявили, че до юли ще има 1,5 млн. дози от ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех" и на "Модерна", за които има разчет кога се очакват. По-късно здравният министър Костадин Ангелов добави, че са заявени предварително и около 4,5 млн. дози от ваксината на "АстраЗенека". Тази седмица към сметката бяха добавени и около 2,9 млн. дози от допълнително поръчаните от ЕС ваксини на "Пфайзер"/"Бионтех".

Сега се прибавят и ваксини от още два производителя, които били за 3 млн. души от населението.

"За останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население“, пишат от министерството.

"Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини, заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души, или за първото тримесечие - прогнозно за над 400 хил. души.

В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на “АстраЗенека”, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално", твърдят още от ведомството.

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, твърдят още Министерството на здравеопазването.

Близката прогноза е за ваксинирани над 400 хил. души в края на първото тримесечие (вероятно се има предвид получили поне една доза от ваксината - бел. ред.). Към момента, 21 дни след началото на ваксинацията, според данните от Единния информационен портал, има инжектирани 18 126 дози, или средно по 863 на ден. За останалите 75 дни до края на тримесечието при 863 ваксини на ден ще бъдат сложени 64 725 дози общо. Това означава, че трябва да се ускорят темповете на ваксинация около 6 пъти, за да се постигне инжектирането на 400 хил. души.

Според сметки на здравния министър при увеличаването на доставките във ваксинационния процес ще бъдат включени и личните лекари, които са около 4500, те можели да правят по 10 имунизации на ден, т. е. едва ли не по 45 хил. дневно (все пак личните лекари трябва и да преглеждат пациенти, оформят документация и т. н., така че въпреки от стимула по 10 лв. на инжекция, едва ли изцяло биха могли да се отдадат на имунизации и това едва ли би било от полза за гражданите).

Дори и при това допускане обаче - при което джипитата правят основно имунизации по 45 хил. дневно, това ще са около 900 хил. имунизации месечно, все пак има и почивни дни в месеца. Те трябва да се разделят наполовина и се получава по около 450 хил. напълно ваксинирани на месец. Т. е. при твърде оптимистично, максималистично и не особено реалистично допускане за ваксинационния ангажимент на личните лекари, те могат да имунизират до края на годината (ако бъдат включени от март, ако допуснем, че тогава ще има достатъчно ваксини и ако приемем, че те горе-долу ще правят само това) около 4,5 млн. души в страната. А точно на личните лекари се разчита за подсигуряване на масовостта на имунизацията, защото към момента в България тя е доста бутиково занимание.

Има и още няколко уточнения за поръчаните количества от ваксините - тези на "Санофи" (от другите, с които има сключен договор ЕС - най-близо до готовност изглежда тази на "Джонсън& Джонсън", по-отложен е срокът за "КюрВак") и "Новавакс" са с неопределен срок за доставка, тъй като изпитанията им продължават, а след това трябва да минат и през процедура на одобрение, като това ще стане със сигурност през втората половина или дори към края на годината. Така че посочваните от министерството дози от двете ваксини за 3 млн. души са доста отложени във времето. Както и втората, голяма поръчка от около 2,9 млн. дози от "Пфайзер"/"Бионтех".

График за доставки на ваксини от здравното ведомство са представили досега само за двете одобрени и вече прилагани марки - как ще бъде разпределена доставката на най-голямата поръчка на около 4,5 млн. дози от "АстраЗенека" не е ясно, но едва ли цялото количество ще пристигне до края на юли.

В петък стана ясно, че "Пфайзер" временно намалява доставките на ваксината си срещу коронавирус за Европа, докато увеличи производствения си капацитет. Това съобщи Норвежкият институт за обществено здраве, цитиран от "Ройтерс".

"Получихме това съобщение днес малко преди 10,00 часа. Очаквахме да получим 43 87 дози от ваксината на Пфайзер/Бионтех през третата седмица (следващата седмица). Сега вероятно ще получим 36 075 дози", се казва в съобщение на института.

Намаляването на доставките е заради ограниченото производство на фармацевтичния гигант. Целта на компанията е да увеличили производството до 2 милиарда дози на година от 1,3 милиарда дози в момента, пояснява институтът. Допълва се, че това временно намаляване ще засегне всички европейски страни.

От "Пфайзер" съобщиха, че правят промени в процеса, които изискват допълнителни разрешения от регулаторите. Оттам уверяват, че въпреки че този временен спад ще засегне доставките в края на януари до началото на февруари, ще бъде осигурено значително увеличение на достъпните дози за пациентите в края на февруари и март.

Това е пример, че и количествата, и сроковете за доставка са индикативни, както уточняват и от здравното министерство. И при определени обстоятелства могат да бъдат променяни.

От ведомството смятат, че през първата половина на годината ще бъдат имунизирани 2,3 млн. души - все още не е изяснено напълно откъде ще дойдат всички дози ваксини и подробностите около организирането на ваксинацията. Но дори и да приемем, че тази прогноза се осъществи изцяло, ваксина към края на юли ще са получили по собствените разчети на министерството 36 на сто от гражданите на страната (над 16 години). А здравните власти казват, че трябва да се стремим към 60-70 на сто имунизирани от населението на страната, за да се търси някакъв колективен имунитет.. 

Т. е., при всички положения за по-масова имунизация в най-добрия случай ще можем да говорим през втората половина на годината. В сметките трябва да включим и друга неизвестна - как ще се движи желанието на населението в страната да се ваксинира. Защото имунизациите срещу COVID-19 са доброволни и са въпрос на личен избор.

"Надеждите ни са тя да стартира през юли", каза преди дни и председателят на Националния ваксинационен щаб Красимир Гигов пред БНР.

Дотогава някои страни като Израел и Дания планират да са приключили с ваксинацията на населението. И вероятно няма да са единствени.