"Моля ви - харчете. Харчете колкото можете и дори малко отгоре!"

Такъв призив отправи към централните правителства по света директорката на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева. Речта й бе по случай 10-годишнината на Гайдаровския икономически форум, който се организира от Руската академия за национална икономика и екипа на президента Владимир Путин. 

В интерес на истината това не е първото такова изказване на българката от началото на кризата, нито пък е нещо ново за Международния валутен фонд. Самата Георгиева неколкократно поиска от правителствата, особено от тези в т.нар. развит свят, да развържат кесиите и да продължат подкрепата, включително и като опростяват дългове на по-бедните държави. 

По време на тазгодишния Гайдаровски форум тя подчерта, че в момента е критично важно властите да поддържат непрекъснатост на помощите към стопанския живот. 

"Трябва да сме внимателни, не трябва да прекратяваме преждевременно подкрепата, защото направим ли го, ще получим една вълна от фалити и сигурна структурна безработица." 

Очаквано тя засегна и проблема с неравенствата, като отбеляза, че акцентът на помощите трябва да бъде именно за минимизиране на щетите за нискоквалифицираните работници по света. Все пак тя подчерта, че трябва да се погледнат и възможностите за данъчни отстъпки пред младите, а не просто да се наливат пари от различните ведомства. 

За пореден път Георгиева адресира и глобалното притеснение за променящата се околна среда, като препоръча на всички правителства да работят по-активно върху прехода към икономика с ниско потребление на въглеводороди.

"Връщането към 2019 г. - времето преди пандемията - не е необходимо. Трябва да изградим икономиката на утрешния ден. Трябва да направим крачка напред в оценката на качеството на растежа", обясни шефката на МВФ.