„Групово скубане на трева!“ - такава акция е планирана за днес на пясъчната ивица край т.нар. летни сараи на Ахмед Доган в Росенец. Целта - премахване на трева от мястото. Инициативата е на Организацията за закрила на българските граждани и идва ден, след като общинският съветник от "Демократична България" в Бургас Димитър Найденов се появи на мястото, където преди половин година съпредседателят на обединението Христо Иванов акостира с лодка и бе изгонен и блъскан от гардове на НСО, пазещи почетния председател на ДПС. 

Според активистите плажът е замаскиран като тревна площ преди да бъде внесена жалба  в Административния съд  в Бургас срещу решението на Службата по геодезия в областта  да впише ивицата като плаж , съобщи БНР.

В жалбата до съда проектантът на т.нар. "Догансарай" арх. Калин Тихолов оспорва решението за вписване в кадастъра на ивицата до имота като плаж. Според Организацията за закрила на българските граждани обаче райграсът е изкуствено засаден, за да покаже, че основата на терена не е пясък, а почва. Днес тревата от ивицата ще бъде почистена, каза Бисер Русимов от организацията.

За акцията ще бъдат осигурени мотики, гребла, лопати и предпазни ръкавици, а отпадъците ще бъдат събрани в чували и изхвърлени от организаторите, става ясно още от съобщението за акцията. 

Плажните ивици в страната са изключителна държавна собственост.  Доскоро в кадастъра територията беше определяна като земеделска земя. Миналото лято от Министерството на туризма задействаха процедура по изменение на статута, за да може да се издаде акт за държавна собственост.