Китай е можел да предприеме по-твърди мерки през миналата година, за да овладее разпространението на коронавируса. Световната здравна организация (СЗО) е закъсняла много да обяви пандемия и трябва да бъде реформирана. 

Това са изводи на независима експертна комисия, оглавявана от бившата новозеландска министър-председателка Хелън Кларк и от бившата президентка на Либерия Елън Джонсън Сърлийф, цитирани от Ройтерс.

Междинният им доклад бе представен в Женева часове след като най-високопоставеният експерт на СЗО за извънредните ситуации Майк Райън заяви, че смъртните случаи от COVID-19 по света се очаква да достигнат 100 000 на седмица "много скоро".

"Това, което е ясно за комисията, е, че здравните мерки е можело да бъдат прилагани по-твърдо от местните и националните здравни власти в Китай през миналия януари", пише в доклада, като се има предвид първоначалният епидемичен взрив на новото заболяване в град Ухан, в китайската провинция Хубей.

Въпреки появата на доказателства за предаване на коронавируса от човек на човек "в прекалено много страни този сигнал бе игнориран", сочи докладът, който критикува и забавената реакция на СЗО на появата на новия вирус. 

Експертната група пита по-конкретно защо комисията към организацията за извънредните ситуации се е събрала на първо заседание за коронавируса чак през третата седмица от януари миналата година и е обявила пандемията едва на 30 януари.

"Глобалната система за предупреждение за пандемии не е подходяща за целта. Световната здравна организация не бе достатъчно силна, за да свърши тази работа", отчита групата. 

Франция е на ръба на нов локдаун

Броят на новозаразените с коронавирус във Франция за седемдневен период достигна вчера най-високото си равнище от шест седмици и половина насам - 18 270 души, а броят на хората, лекувани от COVID-19 в интензивно отделение, се увеличи до 2800 за първи път от един месец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

За разлика от Германия Франция засега не налага трета национална карантина, но от събота полицейският час започва по-рано - в 18 ч., и властите казват, че този начален час ще остане в сила най-малко две седмици, за да се забави разпространението на инфекцията. Премиерът Жан Кастекс потвърди пред телевизия Франс 5, че може да бъде въведена нова карантина, ако ситуацията се влоши. 

Френските здравни власти регистрираха 3736 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, което е по-малко от отчетените вчера 16 642 случая, но повече от регистрираните миналия понеделник 3582 новозаразени.

Общият брой на случаите на коронавирус във Франция от началото на пандемията е 2 914 725 души, като по този показател страната се нарежда на шесто място в света.

Китай преживява най-тежкият епидемичен взрив от март 2020 г.

Над 100 нови случая на COVID-19 бяха регистрирани днес в Китай за седмо поредно денонощие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Агенцията отбелязва, че страната, която в един момент бе овладяла разпространението на новия коронавирус на своя територия, сега преживява най-тежкия епидемичен взрив от март миналата година.

Днес китайските здравни власти съобщиха за 118 нови случая на COVID-19 срещу 109 вчера. 106 от тях са на местно предаване на коронавируса, включително рекордните 43 в североизточната провинция Цзилин и 35 в провинция Хъбей, която обгражда столицата Пекин.

Милиони хора в Китай живеят в условия на локдаун, а някои северни градове тестват масово своите жители, за да бъде предотвратено разпространението на коронавируса по време на Лунната Нова година, която тази година се пада в средата на следващия месец. Стотици милиони хора обикновено пътуват в страната през празничния период.

Потвърдените случаи на коронавирус в Китай доближават 90 хиляди. Броят на починалите остава непроменен - 4635.