Трябва да се търси възможност за падането на всички ограничения, ако някой реши да запише изборния процес с телефона си. Това каза пред Нова тв вицепремиерът Томислав Дончев. Той заяви, че изборният процес в България е един от най-прозрачните.

"Имаше притеснение дали в страната има техническа възможност това да се случи и да има наблюдение на живо в 12 хиляди секции в страната", заяви Дончев.

И допълни, че съществуват райони, където предаване в реално време не е възможно.

Според Дончев трябва да се съсредоточим върху качеството на организацията при наличните условия, а не да правим промени. Той бе категоричен, че не трябва да се създават проблеми с драстични промени.

"Обичайно, ако има нечисти политически технологии, те се упражняват извън избирателните секции. Цялата изборна администрация е съставена от представители на различни политически сили. Там има едно противостоене на интересите, което не би позволило съответната комисия да върши безобразия", коментира Дончев.

Според него много политически партии се упражняват по темата с изборния процес, за да извлекат политически дивиденти. Той попита - "ако утре някоя от тях стане първа политическа сила, това ще бъдат ли купени избори".

"Протоколът ще бъде публично достъпен и всеки би могъл да го анализира. Ако има грешка в него, може да бъде отстранена и коментирана. Няма нищо лошо в още една мярка за прозрачност“, каза още Томислав Дончев.

За гласуването по пощата той заяви, че има опасения дали при него ще се запази тайната на вота, както и дали заради пандемията ще се спазят сроковете за доставка. Дончев смята, че българите в чужбина трябва да бъдат близо до изборния процес у нас.

Вицепремиерът коментира и кога ще бъдат отворени заведенията. Той каза, че се надява решението за това да е ясно до седмица.

"Никой не е казал още какво ще се случи от началото на февруари. Очаквам да сме готови с решение най-късно в началото на следващата седмица. В зависимост от темповете на развитие на заболяването, предвид прогнозите. Едва ли някой може да се ангажира със 100-процентова прогноза. При всички случаи ограничителните мерки трябва да се прилагат умно. За ресторантите държавата се опитва да оказва помощ. Най-ценната помощ, която могат да получат, е възможност да упражняват бизнеса си. Надявам се до седмица да можем да бъдем ясни и конкретни кога могат да отворят", каза Дончев.