Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Евродепутати поискаха прозрачност около сключването на договорите на Еврокомисията с производителите на ваксини срещу COVID-19.

Това стана на дебатите тази сутрин в Европарламента, посветени на глобалната стратегия на ЕС за ваксинирането.

„Трябва повече прозрачност, за да е ясно каква е битката. Като че ли много по-често печалбата стои над хората“, смята нидерландската депутатка Естер де Ланге от Европейската народна партия (ЕНП).

Тя обаче изтъкна, че благодарение на усилията за съвместно купуване на ваксини ЕС има по-сериозна преговорна позиция, отколкото ако всяка страна членка е преговаряла сама. А това означава по-добри условия за по-добра ваксина. И съответно ЕС може повече, когато е обединен. Така ще бъдат спасени повече животи.

„Няма извинение за липсата на прозрачност. Носим отговорност за гарантирането на пълна прозрачност, в противен случай ще се зародят теории на конспирацията“, заяви румънският либерал Дачиан Чолош - председател на парламентарната група „Обнови Европа“ (ОЕ).

„Надявам се да ви предоставим условията на първия договор. Да се надяваме след това този достъп да бъде разширен“, заяви еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Първият сключен от ЕК договор е за ваксината на BioNtech/Pfizer.

Конфиденциалността при сключването на договорите е по искане на самите производители. Преди два месеца Кириакиду отказа да разкрие подробностите, като се мотивира именно с този факт. Тогава обаче тя увери, че при всички случаи се вземат предвид безопасността на ваксините, спазването на изискванията на ЕС за разработването им и други фактори.

Нещата ще се влошат, преди да започнат да се подобряват. Тази мрачна прогноза даде португалският държавен министър по европейските въпроси Ана Паула Закариаш.

„Епидемиологичната ситуация в Европа остава доста тревожна. Въздействието на зимните празници и ваканции оказа също неблагоприятно въздействие“, посочи тя.

И допълни, че хората вече изпитват умора от пандемията и ограничителните мерки.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.