Един родител забелязва турска народна песен в учебник по музика за 6-ти клас на издателство „Просвета“ (автори Вяра Сотирова и Здравка Матеева.), в раздела „Богатство на метроритмите в музиката от Балканите“.  Песента е дадена в оригиналния турски вариант, транскрибиран с българската азбука, както и в превод на български. Пише възмутен за този факт в социалните мрежи. 

Дотук всичко е нормално – право на всеки български гражданин е да изкаже мнение по съдържанието на учебниците по който и да е предмет. Ненормалното е друго: една политическа сила, на която в момента много българи разчитат да промени съдбата им към по-добро, моментално се пришива и възмутена започва да праща писма до Министерството на образованието "да отпаднат тези „уроци“. 

Нека прочетем текста на песента „Ела при мен“, преведена на български, за да решим кое е възмутителното: 

„Ела при мен, хвани ме под ръка. 
Подай ръка, вземи кърпата, поведи хорото“. 

Едва ли този текст е способен да надъха когото и да било с някакви анти-чувства. Излиза, че е възмутителен простият факт, че в един наш учебник по музика присъства турска народна песен. 

Само че този факт абсолютно манипулативно е изваден от цялостния контекст – учебникът, съгласно програмата на МОН, представя освен българската народна музика от всички наши региони, и балканската, и световната музика. И освен турска народна песен, пак в транскрибиран вариант и в превод е дадена и еврейската "Хава агила“ (“Хайде да се веселим“), а на съответните езици и в превод – и руската „Калинка моя“, и американската „Дядо Коледа пристига в града“, и много други. Тях да ги зачеркнем ли? Или само турската?  Да зачеркнем ли Черноризец Храбър, който в съчинението си за буквите пита: „Слънцето не грее ли еднакво за всички?“.  Да задраскаме ли Левски, който казва, че в свободна България всички народности ще са равни?
Интересно е, че винаги, когато в държавата стане напечено и хората се вторачат в това какви ги вършат управниците ни, почват едни „патриотични игри“ с учебното съдържание. Предишните по някакви причини ама много точно съвпаднаха с фалита на КТБ и предстоящите избори. Сега предстои всеки работещ българин да бъде изгърбен с по над 2000 лева нов държавен дълг, който да плаща идните години.   

Уважаеми политици, 

Родолюбие е не това да изгоните една клета турска песен от учебника по музика. Родолюбие е да спрете кражбите и корупцията в държавата, като почнете от себе си. Родолюбие е да не сте същите като предишните, които натовариха България с нов дълг от няколко милиарда. Родолюбие е да върнете справедливостта в родината ни за всички, а не само за някои. 

Другото е демагогия. Която лесно може да ни пусне в улея на националното разделение, на противопоставянето на етносите. 
Докъде ще стигнем? До деня, в който някой ще поиска да се прекръстят братята Хасан и Ибрахим, които заедно с малката Крисия вдигнаха на крака цяла Европа?

------------------------                                                                                
                                                        
P.S. За всички истински български родолюбци – на стр. 57 на същия учебник е поместена песента „Край Босфора шум се вдига“.

Авторът е директор в издателство „Просвета“