"Не е въпросът дали аз знам коя е Мата Хари. Въпросът е институциите в България, прокуратурата, да установи коя е Мата Хари и да я разпита. И Борисов да отговори на този въпрос."

Това заяви пред бТВ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов. Той коментира разразилата се полемика във фейсбук между него и Виолета Сечкова - бивша манекенка и половинка на бизнесмена Александър Сталийски, която наскоро бе назначена за почетен консул на Южна Корея.

В своя публикация Иванов коментира новината за избора на почетен консул на азиатската страна у нас с текст, в който се говори за връзка между новия ангажимент на Сечкова и историята със снимките от спалнята на премиера Бойко Борисов. И разказа на последния за Мата Хари, която била участник в инсценировка с пари и кюлчета в нощното шкафче. Името на Сечкова не бе споменато от Иванов, но бе приложена снимка от медийна публикация.

Сечкова отговори с отворено писмо към съпругата на Иванов, в което заяви, че е потъпкано името на семейството ѝ и в частност нейното като съпруга и майка.

"Моят пост в социалните мрежи поставя темата, която сме решили да държим на фокус. Това, което търся аз, е отговор. Българската прокуратура не установи коя е Мата Хари, при положение че българският премиер разказа за нея в свое медийно изявление. Това е изключителен проблем", заяви Иванов.

И допълни:

"Съжалявам, ако съм създал дискомфорт за някого. В чисто човешки план това не е нещо, което за мен е приятно. Но, от друга страна, когато човек е публична личност, когато човек е част от тази властова конфигурация, от този двор около Борисов, трябва да си дава сметка, че легитимни въпроси, които няма как да не касаят и личния му живот, не може да не се задават. В човешки план разбирам дискомфорта, но в политически план тези въпроси трябва да бъдат задавани, докато институциите не започнат да си вършат работата."

По отношение на предстоящите избори и възможните следизборни коалиции Иванов беше категоричен, че "Демократична България" няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Той обаче допълни, че "Демократична България" има списък с национални задачи, които до изборите ще бъдат готови във вид на законопроекти и ще бъдат внесени в първия ден на новия парламент. И по тези задачи ще се търси подкрепа от всеки депутат, защото повечето от тях изискват конституционно мнозинство.