„В първия ден от встъпването му искам да поканя Джо Байдън да дойде в Европа, за да участва в извънредна среща на Европейския съвет в Брюксел, може би успоредно със среща на НАТО.“

Това заяви днес в Европарламента председателят на Европейския съвет Шарл Мишел. Депутатите обсъдиха предстоящото след няколко часа встъпване в длъжност на новия президент на САЩ и настоящата политическа ситуация.

Често американската демокрация е служила за пример в света. Ето защо последните събития там са шокирали европейците.

„Но тъмнината на насилието няма да надделее над светлината на демокроцията. Американската демокрация е доказала своята устойчивост. И днес Байдън ще се закълне. Това ще бъде ден на мирен преход и, надявам се, голям ден за американската демокрация -  така, както е бил в продължение на над два века“, каза Мишел.

Според него днес не само има един преход, а и възможност за подобряване на силно пострадали през последните 4 години отношения. За този период светът е станал по-непредвидим.

„За да бъде силна Европа, ни трябват по-силни партньори. Обръщам се към президента на САЩ да изградим пакт за по-силна Америка, по-силни САЩ, по-силна Европа“, призова председателят на Европейския съвет.

Той изтъкна, че ЕС и САЩ имат разлики, които няма магически да изчезнат. Америка се промени. Но се е променил и начинът, по който я възприемат в Европа и другаде по света. Затова ЕС също трябва да се адаптира.

„Вълшебство крие новото начало“

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен не пропусна да цитира световен класик в началото на своето изказване. Със строфа от стихотворението „Стъпала“ на Херман Хесе, тя описа очакванията от смяната на властта в Белия дом. Този цитат е използван и от германския канцлер Ангела Меркел, в чието правителство допреди година и половина бе Фон дер Лайен.

Тя видя положителен знак във връщането на САЩ в Парижкото споразумение. И го окачестви като символ на новото ни сътрудничество между Брюксел и Вашингтон.

Но предупреди:

„Облекчението от смяната на властта в САЩ не бива да ни заблуждава. Тръмп ще слезе, но неговите поддръжници ще останат. Над 60 милиона души дадоха гласа си за него и някои от тях щурмуваха Капитолия. Това се случва тогава, когато думите се превръщат в действия, когато в интернет се разпространяват безконтролно фалшиви новини и риторика на омразата.“

Европейците също не са защитени от подобни събития, допълни Фонт дер Лайен. И припомни как през август 2020 г. няколкостотин крайно десни искаха да щурмуват Райхстага в Берлин, като едва са били озаптени от полицията. Тя припомни и как десен екстремист уби британската лейбъристка депутатка Джо Кокс дни преди референдума за „Брекзит“ през 2016 г.

„И тук има хора, които се чувстват изоставени, които са гневни, които предпочитат да повярват на теориите на конспирацията“, каза Фон дер Лайен.

Председателят на ЕК нападна социалните медии, които според нея продължават без никакъв контрол да разпространяват риториката на омразата, насочена срещу демокрацията.

Демократично ограничаване на социалните медии

„Трябва да вземем предвид притесненията и страховете на всеки един от нашите граждани. И те съвсем естествено са свързани с икономическото възстановяване в контекста на пандемията. Но в крайна сметка няма да можем да убедим всеки един гражданин, че няма някакви потайни сили, които ръководят нашите демокрации. Като политици трябва да гарантираме, че този вид риторика на омразата и този вид теории на конспирацията не могат да се разпространяват без контрол. Трябва да ограничим по демократичен начин безконтролната сила и мощ на големите социални медии. Защото, както виждате, пътят от разпространението на теориите на конспирацията в интернет до убийството на полицай може много лесно да бъде измината, както стана ясно при щурма на Капитолия“, заяви Упсула фон дер Лайен.

ЕС залага на иновациите, но никога новите технологии не трябва да решават вместо хората как да живеят. Председателят на Комисията припомни, че целта на Съюза е съвсем скоро всичко забранено в реалния свят да бъде забранено и в онлайн пространство.

 „Искаме да гарантираме повече прозрачност около функционирането на алгоритмите на социалните медии. Недопустимо е решения с широкомащабни последици върху демокрацията ни да се вземат от роботи, които не подлежат на човешки контрол. Крайно време е големите концерни да поемат отговорност за съдържанието, което разпространяват“, призова Фон дер Лайен.

Тя даде пример как туитър е брокирал профила на президента Доналд Тръмп, но вече е било късно. Трябвало е да се случи по-рано като превенция, а не постфактум и не по решения на частни компании. Такива решения, според Фон дер Лайен, трябва да се вземат от политици, а не от мениджърите в Силициевата долина.

Тя допълни, че ЕС може да предложи много на новата американска администрация в областта на цифровите технологии. Като първа стъпка тя си представя създаването на нов Съвет за търговия и цифрови технологии. ЕС и САЩ могат да изготвят заедно наръчник за електронната търговия - от личните данни до сигурността на ключовата инфраструктура. 

„Днешният ден ни носи добри новини. САЩ се завръщат и ЕС е готов отново да се свърже с този доверен наш партньор“, завърши Фон дер Лайен.