Мъж от Кентъки обяснил на ФБР, че той и братовчед му се присъдединили към марша на Капитолия на 6 януари, защото "Тръмп каза така да направим".

Скандирайки "Спрете кражбата", двамата тръмписти нахлули в сградата на Конгреса и си направили "селфита" с гордо вдигнати средни пръсти. Това се съобщава в документи, представени в съдебна зала.

На видеоклип, заснел бунтуваща се дружина на стълпите пред Капитолия, се вижда как мъж крещи на полицейски служител:

"Ние бяхме поканени тук! Ние бяхме поканени от президента на Съединените щати!"

Пенсиониран пожарникар от Пенсилвания, който бе обвинен за хвърляне на пожарогасител срещу полицейски служители, почувствал, че е бил "инстуктиран" да нахлуе в Капитолия от президента. 

Американският вестник "Вашингтон пост" разказва и други любопитни истории за твърди почитатели на президента, които настояват, че ролята на американския държавен глава в безпрецедентния акт на антидемократичност не бива да бъде подценявана.

Някои твърдят, че са се почувствали призовани от Тръмп и неговите безпочвени обвинения в изборни измами, както и опитите му да подложи на натиск Конгреса и вицепрезидента Майк Пенс да обърнат резултата в негова полза.

Но други настояват, че има и по-директна връзка - съобщават на ФБР и медии, че са се насочили към Капитолия вследствие на директните нареждания от президента, разпространени на митинга му от същия ден.

Докато правните експерти са разделени по въпроса дали Тръмп може да бъде приведен под наказателна отговорност за ролята си в събитията от 6 януари, показанията на тръмпистите може да се окажат решаващи дали прокурорите ще се опитат да повдигнат обвинение.  

Показанията им най-вероятно ще бъдат цитирани в предстоящия процес за импийчмънт на Тръмп в Сената и може да се използват от пострадалите от атаката, за да заведат дело срещу държавния глава. Тревожните подробности за случилото се вътре в сградата вече се появиха в съдебните документи - включително един свидетел, който е казал на ФБР, че някои от нахлулите в сградата възнамерявали да убиват конгресмени.

Длъжностни лица заявиха, че все още разследват дали обсадата е била планирана, дали замесените са възнамерявали да вземат заложници или да навредят по друг начин на членовете на Конгреса. Някои от обвинените вероятно ще се опитат да използват президента, за да си измият ръцете. Други пък заявяват, че се надяват Тръмп да ги помилва преди да напусне поста си, тъй като те вярвали, че следват неговите инструкции.

Джена Райън, агент по недвижими имоти от Далас, която е обвинена за незаконно влизане в сградата на Конгреса, се появи в петък по местна телевизия, за да моли държавния глава за амнистия.

"Мислех, че следвам своя президент", каза тя. "Мислех, че следвам това, което бяхме призовани да направим... Той ни помоли да летим дотам. Той ни помоли да бъдем там. Така че правех това, което той ни помоли да направим."  

Подстрекателската реторика на Тръмп от 6 януари дойде след многократните провали да отмени резултатите от изборите в съдилищата и да въздейства върху републиканските законодатели и изборни служители от различни щати.

През декември държавният глава насочи вниманието си към предстоящата съвместна сесия на Конгреса на 6 януари, когато конгресмените трябваше да преброят гласовете в Избирателната колегия и да официализират победата на Джо Байдън. На няколко пъти Тръмп призова своите поддръжници да присъстват във Вашингтон и да приложат натиск върху Конгреса, за да промени резултата от вота.

"Голям протест в окръг Колумбия на 6 януари. Бъдете там, ще бъде лудо!", написа той в Туитър на 19 декември.

"ГОЛЕМИЯТ протестен митинг във Вашингтон, окръг Колумбия, ще се проведе в 11.00 ч. сутринта на 6 януари. Ще има и още подробности за мястото. Спрете кражбата! ", коментира президентът навръх Нова година.

Сутринта на 6 януари, докато Конгресът се готвеше да се събере в Капитолия, Доналд Тръмп-младши произнесе пламенна реч пред хилядите привърженици на държавния глава, събрани край южната част на Белия дом. Личният адвокат на Тръмп Рудолф У. Джулиани призова да се проведе "съдебен процес чрез двубой" (trial by combat).

В обръщението си към тълпата Тръмп не говори за щурмуване или превземане на Капитолия. Но той подчерта необходимостта от сила и многократно призова тълпата да се бие от негово име.

"На страната ни ѝ писна", каза той. "Повече няма да търпим. И за да използвам любим термин, който всички вие измислихте, ние ще спрем кражбата". 

Той погрешно посочи, че "всичко, което вицепрезидентът Майк Пенс трябва да направи, е да изпрати резултатите обратно в щатите, за да се ресертифицират и ние да станем президенти, а вие да сте най-щастливите хора".

Той каза, че ако Пенс позволи гласуването да продължи, Байдън ще стане президент.

"Просто няма да позволим това да се случи", подчерта президентът, докато тълпата периодично скандираше: "Борба за Тръмп". И после продължи: "Ще вървим по "Пенсилвания Авеню" - обичам "Пенсилвания Авеню" - и ще отидем до Капитолия".

Всъщност, Тръмп се прибра обратно в Белия дом. Но хиляди негови поддръжници започнаха да маршируват към Капитолия, където конгресмените тъкмо започваха церемонията по преброяване на гласовете на електорите.

Сред тълпата беше тръмпистът Робърт Л. Бауер, който по-късно обясни на агент на ФБР, че е карал от Кентъки със съпругата си, за да се присъедини към братовчеда си Едуард Хеменуей на митинга. Според съдебните документи Бауер отбелязва, че тримата са започнали да се движат с тълпата към сградата, след като са чули Тръмп да казва на участниците в митинга да маршируват по "Пенсилвания Авеню" към Капитолия.

Съпругата на Бауер се изтеглила, но двамата с Хеменуей казаха на ФБР, че са влезли в сградата, където се срещнали с полицай, който хванал ръката на Бауер и му казал:

"Сега това е вашата къща".

Според Бауер полицейският служител е бил изплашен. И срещу двамата мъже са повдигнати обвинения заради нахлуването в сградата.

В тълпата е бил и Робърт Лий Санфорд-младши, 55-годишен наскоро пенсиониран пожарникар от Честър, Пенсилвания. Съветник пред ФБР заяви, че Санфорд е казал, че е пътувал заедно с група в автобус до Вашингтон.

"Групата отиде пред Белия дом, изслуша речта на президента Доналд Тръмп, след което последва инструкциите на президента и отиде до Капитолия", пише агент на ФБР в клетвена декларация.

Разследващите твърдят, че на видеозаписи може да се види как Санфорд хвърля пожарогасител срещу група полицаи на Западната тераса на Капитолия. Предметът удря един служител на реда в главата, след което рикошира и удря други двама - единият от които не е бил с каска. Санфорд е обвиняван в съзнателно нахлуване в сградата на Конгреса, неправомерно поведение на територията на Капитолия и нападение срещу служител.

В интервю адвокатът на Санфорд, Енрике А. Латуисън, заявява, че клиентът му не принадлежи към екстремистка група, но е попаднал на погрешното място - и че Тръмп носи отговорност за това.

"Имате 55-годишен мъж, който в продължение на 26 години е работил като пожарникар. Той никога не е бил арестуван. Семеен мъж с три деца, който спазва законите. Той не е от хората, които просто стават и казват: "Ще отида и ще бъда арестуван, ще отида до Капитолия", сподели Латоисън и добави, че Санфорд се разкайва за своите действия. "Тръмп и неговите съюзници насърчиха хората да бягат към сградата на Капитолия - нито един от тях не беше отпред и не водеше никого", каза той. "Те казаха на всички останали да отидат там и след това се прибраха у дома." 

В деня след бунта зетят на Роузан Бойланд, жената, която бе сред четиримата загинали тръмписти, заяви пред журналисти, че и той обвинява Тръмп за събитията.

"Никога не съм се опитвал да следя отблизо политиката, но лично съм убеден, че думите на президента подбудиха бунта, който уби четирима от най-големите му фенове миналата вечер", каза Джъстин Кейв.

Хиляди души, носещи транспаранти с името на Тръмп и шапки с лозунга "Направи Америка отново велика", влязоха в сблъсъци с полицията, счупиха прозорци и унищожиха офисите на Конгреса. Някои скандираха: "Обесете Майк Пенс".

Лари Рендел Брок, пенсиониран подполковник от Военновъздушните сили от Далас, който беше заснет докато държи белезници с цип и в залата на Сената цитира думи на президента в поредица от публикации във Facebook, които бяха цитирани в съда.

"Това не звучи като президент, който се е отказал от Белия дом", написа той на 5 януари, в деня преди щурмуването. "Наистина вярвам, че ако им позволим да извършат кражбата, никога повече няма да имаме свободни избори. Наистина вярвам, че ще си върнем това, което ни отнеха на 3 ноември."

Адвокатът на Брок не е отговорил на искания за коментар.

В съдебни документи от дело срещу Никълъс Окс, основател на Хавайския клон на екстремистката група "Гордите момчета", агент на ФБР пише, че групата "е гласовита в призивите си за действие във връзка с фалшивите твърдения, че президентът Тръмп е загубил изборите поради широко разпространена измама на избирателите. Някои членове се застъпват за насилствени действия, за да постигнат тези цели".

Адвокатът на Окс, Майл Бринър, посочва, че клиентът му няма криминално досие, разполагал е с прескарта на 6 януари и че с нетърпение очаква да се яви в съдебна зала. 

В съдебни документи е включен туит на Даниел Гудуин, друг предполагаем член на "Гордите момчета", от 7 ноември (денят, в който Байдън официално спечели президентските избори).

"Отдръпнете се и изчакайте!" написа Гудуин, цитирайки противоречивия отговор на Тръмп след въпрос по време на президентски дебат дали ще осъди действията на екстремистката група. "Очаквайте заповеди от нашия главнокомандващ. #Спрете кражбата!"

Въпреки че призивите на президента са многократно цитирани в съдебни документи, правните експерти твърдят, че прокурорите вероятно няма да се решат да повдигнат обвинение срещу него в подбуждане към насилие. Такова престъпление трудно може да се докаже, тъй като трябва да се демонстрира, че речта е твърде крайна, за да се ползва със защитата на Конституцията.

На 7 януари временният главен прокурор Майкъл Шъруин от Вашингтон заяви пред репортери, че следователите могат да разгледат пламенните изявления на президента и други говорители от митинга му.

"Да, ние разглеждаме всички участници тук, не само хората, които са влезли в сградата, но... имаше ли други, които може би помагаха или улесняваха, или играеха някаква спомагателна роля в това", каза Шервин.

На следващия ден заместникът му Кенет К. Кол представи различна позиция:

"Не очакваме никакви обвинения от такъв характер". 

Но служителите на Министерството на правосъдието заявиха, че случаят е сложен и разследването продължава.

В знаково дело от 1969 г. Върховният съд постановява, че реч може да бъде престъпна, само ако се докаже, че е "насочена към подбуждане или предприемане на незабавни противозаконни действия".

В този случай съдът отменя присъдата на член на "Ку-клукс-клан", който произнася расистка и антисемитска реч пред свои събратя, събрани на поле в Охайо. Съдът решава, че неясният призив за "отмъщение" и оповестяването на бъдещ марш към Вашингтон не представляват реч, провокираща към незабавно престъпно поведение.

Юджийн Волох, професор по конституционно право в Калифорнийския университет, обяснява, че прецедентът обикновено защитава бурната или пламенна политическа реч, която не призовава конкретно към насилие - дори ако някои от хората са вдъхновени да нарушат закона. В случая с Тръмп Волох заяви, че не вярва да бъде възможно да се докаже безспорно, че президентът е възнамерявал да насочи тълпата към извършване на незаконни действия.

Той отбеляза, че държавният глава не е помолил хората да нахлуят в Капитолия или да нападнат полицаи, а вместо това ги е призовал да "маршируват" до Капитолия - акт на протест, защитен в Конституцията. В един момент Тръмп специално заяви, че хората трябва да спазват "мира".

"Една от причините, поради които имаме висока бариера за подстрекателство, е, че тя се отнася за всички. Не само за президента. Прилага се за организатори, профсъюзи, граждани. Важно е тази летва да се поддържа високо", каза професорът.

Но Леонард М. Нихоф, експерт по първата поправка от Университета в Мичиган, заяви, че съдилищата са приели, че всяка подстрекателска реч трябва да се разглежда в своя контекст. В този случай Тръмп призова своите привърженици не просто да маршируват до Капитолия, но и да "спрат кражбата", да действат със сила и да "се бият, колкото могат".

Той каза, че единственият начин протестиращите да успеят да спрат действията в Конгреса е чрез насилие.

"Ясната инструкция гласеше да отидеш в Капитолия, за да спреш кражбата. Отиваш там, за да демонстрираш сила. Отиваш там, за да си върнеш страната обратно и да не позволиш това да се случи отново", каза Нихоф. "Възможно ли е да слушате тази реч и да си кажете: Всичко, което президентът иска да направим, е да отидем в Капитолия и след това да се приберем у дома"? Не мисля така." 

И двамата специалисти се съгласиха обаче, че обществеността трябва да проучи дали думите и действията на президента са били неморални, а не само дали са нарушили закона. Волох споделя, че действията на Тръмп може да представляват повече "отказ от изпълнение на задължение", отколкото престъпление - провал, който може да бъде разгледан по-добре чрез процеса на импийчмънт в Конгреса.

Нихоф добавя:

"Независимо дали се е държал правилно от етична гледна точка, това не е нещо, на което законът ще отговори."