Джанет Йелън - новата финансова министърка на Съединените щати, преди няколко дни обеща да не предприема стъпки към изкуствено обезценяване на долара и че ще остави всичко в ръцете на пазара. И той вече се намесва само няколко часа след като Джо Байдън се закле като новия 46-и президент - щатската валута се насочи към най-дългата си губеща позиция от близо месец насам. 

Всъщност това не е особена изненада, коментират повечето анализатори на Bloomberg, именно заради изслушването на Йелън в Сената. Нейните думи подсказаха, че епохата на ниските лихви и непознати до момента държавни разходи ще продължи. В същото време очакването е еврото и паундът да продължат своя ръст нагоре. Припомняме, че бившият вече президент Тръмп бе по-скоро привърженик на намеса на Централната банка и за отслабване на долара изкуствено в опит за подкрепа на местния износ.

Междувременно надолу потегли и цената на петрола в началото на днешната търговия. Това обаче се дължи по-скоро на повишените запаси в САЩ, отколкото на политическите размествания. Все пак спадът е ограничен именно заради обещаните нови държавни инвестиции. 

Фючърсите върху американския лек суров петрол (WTI) поевтиняват с 0,43% до 53,08 долара за барел, докато тези върху сорта "Брент" понижават цената си с 0,46% до 55,82 долара. пише Investor.

Запасите от суров петрол в САЩ са нараснали с 2,6 милиона барела през седмицата до 15 януари според данни на Американския петролен институт. За сравнение прогнозите на анализатори в анкета на Ройтерс бяха за спад от 1,2 милиона барела.