САЩ няма да напускат Световната здравна организация, както възнамеряваха при Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес днес.

Главният медицински съветник на новия президент Джо Байдън, доктор Антъни Фаучи, съобщи, че Съединените щати подновяват финансовата си подкрепа за СЗО (около 400 милиона долара годишно), която Тръмп лиши от американските вноски, след като я подложи на яростна критика.

САЩ ще поемат нови ангажименти в борбата срещу коронавируса и по други глобални въпроси на здравеопазването, каза Фаучи. Те ще се присъединят към усилията на здравната агенция на ООН да осигури ваксини, лечение и диагностика на нуждаещите се и в богати, и в бедни страни, добави той.

АП коментира, че думите на Фаучи отбелязват "драматичен поврат към многостранен подход" в противопоставянето на пандемията.

“Имам честта да съобщя, че Съединените щати ще останат член на Световната здравна организация", каза Фаучи, цитиран от агенцията часове след встъпването на Джо Байдън в длъжност. 

Новата администрация отменя планираното за юли оттегляне на държавата от СЗО.

Експертът допълни, че администрацията на Байдън ще спре оттеглянето на американските служители, командировани в СЗО, и че възнамерява да изпълнява финансовите си задължения към нея. Той нарече генералния директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус "мой скъпи приятелю".

АП припомня, че при Тръмп САЩ са били най-важната и най-богатата членка на СЗО, останала извън програмата COVAX, която трябва да осигури ваксини на бедните страни, но срещна финансови пречки и договорни предизвикателства с производителите, както и огромни логистични проблеми. Европейският съюз и Китай подкрепиха програмата. Днес се очаква Байдън да подпише директива за присъединяването на САЩ към нея, предаде Ройтерс.

Президентът ще издаде и поредица от укази, свързани с пандемията, включително с изискване за носене на предпазни маски на летищата и в някои средства на обществения транспорт като влакове, самолети и междуградски автобуси.

Байдън планира още да подпише заповеди, за да създаде съвет по тестовете за COVID-19 и протоколи за международните пътувания и да насочи ресурси към тежко пострадалите от пандемията малцинства. Коронавирусът досега взе над 400 000 жертви в САЩ, а заразените са над 24 милиона.

Байдън обеща да осигури 100 милиона дози коронавирусна ваксина през първите 100 дни на неговата администрация.