Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

САЩ няма да напускат Световната здравна организация, както възнамеряваха при Доналд Тръмп, предаде Асошиейтед прес днес.

Главният медицински съветник на новия президент Джо Байдън, доктор Антъни Фаучи, съобщи, че Съединените щати подновяват финансовата си подкрепа за СЗО (около 400 милиона долара годишно), която Тръмп лиши от американските вноски, след като я подложи на яростна критика.

САЩ ще поемат нови ангажименти в борбата срещу коронавируса и по други глобални въпроси на здравеопазването, каза Фаучи. Те ще се присъединят към усилията на здравната агенция на ООН да осигури ваксини, лечение и диагностика на нуждаещите се и в богати, и в бедни страни, добави той.

АП коментира, че думите на Фаучи отбелязват "драматичен поврат към многостранен подход" в противопоставянето на пандемията.

“Имам честта да съобщя, че Съединените щати ще останат член на Световната здравна организация", каза Фаучи, цитиран от агенцията часове след встъпването на Джо Байдън в длъжност. 

Новата администрация отменя планираното за юли оттегляне на държавата от СЗО.

Експертът допълни, че администрацията на Байдън ще спре оттеглянето на американските служители, командировани в СЗО, и че възнамерява да изпълнява финансовите си задължения към нея. Той нарече генералния директор на организацията Тедрос Аданом Гебрейесус "мой скъпи приятелю".

АП припомня, че при Тръмп САЩ са били най-важната и най-богатата членка на СЗО, останала извън програмата COVAX, която трябва да осигури ваксини на бедните страни, но срещна финансови пречки и договорни предизвикателства с производителите, както и огромни логистични проблеми. Европейският съюз и Китай подкрепиха програмата. Днес се очаква Байдън да подпише директива за присъединяването на САЩ към нея, предаде Ройтерс.

Президентът ще издаде и поредица от укази, свързани с пандемията, включително с изискване за носене на предпазни маски на летищата и в някои средства на обществения транспорт като влакове, самолети и междуградски автобуси.

Байдън планира още да подпише заповеди, за да създаде съвет по тестовете за COVID-19 и протоколи за международните пътувания и да насочи ресурси към тежко пострадалите от пандемията малцинства. Коронавирусът досега взе над 400 000 жертви в САЩ, а заразените са над 24 милиона.

Байдън обеща да осигури 100 милиона дози коронавирусна ваксина през първите 100 дни на неговата администрация. 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.