Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Унгария стана първата държава в Европейския съюз, която даде предварително одобрение за руската коронавирусна ваксина Sputnik V, предаде Би Би Си.

В четвъртък началникът на кабинета на министър-председателя Виктор Орбан потвърди, че и руската инжекция, и ваксината Оксфорд-АстраЗенека са получили зелена светлина от здравните власти.

Външният министър Петер Сийярто пътува утре до Москва за по-нататъшни разговори, където се очаква да обсъди сделка за доставка и дистрибуция.

Ранните резултати от изпитанията на ваксината Sputnik са обещаващи, отбелязва Би Би Си.

Унгарски представители са и в Пекин за разговори с китайските власти за одобрението и незабавното доставяне на един милион дози от ваксината Sinopharm, която вече се използва в съседна Сърбия.

Китайската държавна компания Sinopharm обяви миналия месец, че третата фаза на изпитанията на нейната инжекция са показали 79% ефикасност - по-ниска от тази на Pfizer и Moderna.

Премиерът на Орбан обаче заяви, че единственият начин страната да задоволи търсенето на коронавирусни ваксини, е покупката от Русия и Китай, като се имат предвид "разочароващо" бавните доставки от Pfizer-BioNTech.

Вече са ваксинирани поне 140 000 унгарци. Но усилията на правителството за популяризиране на руската и китайската ваксини вече се натъкнаха на опозиция, посочва Би Би Си.

Скептицизмът и подозрителността сред унгарците, поне в общественото въображение, са свързани с комунистическия режим в страната от 1948 до 1989 г.

Решението на Унгария предизвика и критики от страна на Европейския съюз, който гледа с недоверие поредния пример, в който правителството на Орбан избира да върви по свой път и да подкопае съюзната солидарност.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.