Евролидерите са на преобладаващо мнение, че имунизационният паспорт, получен след ваксиниране срещу COVID-19, трябва на този етап да бъде само медицински документ, а не за пътуване. Това съобщиха за Клуб Z дипломатически източници в Брюксел.

Този въпрос е сред най-обсъжданите на днешния Европейски съвет, посветен на борбата срещу коронавируса. Ръководителите на страните членки провеждат видеоконференция. В нея участват също председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен и върховният представител за външната политика Жозеп Борел.

Границите в рамките на ЕС трябва да останат отворени, смятат лидерите. Те обаче призоваха за ограничения на маловажните пътувания – както в рамките на Съюза, така от и до трети страни.

Страните членки поискаха също по-голяма прозрачност и по-ясно разписание на доставките на ваксините.

Същевременно стана ясно, че държавите от ЕС единодушно са се споразумели да създадат обща рамка за извършването на бързи антигенни тестове и взаимното признаване на тестовете срещу COVID-19 в целия Европейски съюз. Това е станало по отправена наскоро от Съвета на ЕС препоръка.

Признаването на тестовете е основен инструмент за ограничаване на резпространението на вируса и гарантиране за плавното функциониране на вътрешния пазар.

Взаимното признаване на резултатите от тестовете за заразата SARS-CoV2, извършени от сертифицирани медицински служители, пък е изключително важно за движението през границите и трансграничното проследяване и лечение.

Споразумението е постигнато по препоръка на Съвета. То включва валидирането и взаимното признаване на бързи антигенни тестове и на RT-PCR тестове между страните членки, споделянето на стандартизиран набор от данни чрез дигитална платформа, разработването на общ списък от бързи антигенни тестове срещу COVID-19, даването на приоритет на извършването им и други ситуации.

Списъкът трябва да бъде достатъчно гъвкав, за да бъдат вкарвани и изкарвани тестовете, върху чиято ефективност се е отразил коронавирусът.