Американският Сенат утвърди пенсионирания генерал Лойд Остин за министър на отбраната – вторият номиниран от кабинета на новия президент Джо Байдън, който получава одобрение, и първият афроамериканец, който ще ръководи Пентагона, предаде БГНЕС.

Остин получи огромна подкрепа както от демократите на Байдън, така и от опозиционните републиканци, въпреки че се нуждаеше от специално одобрение от Конгреса, тъй като наскоро се е пенсионирал като военен офицер.

93-ма от общо 100 сенатори го утвърдиха на новия пост, като само двама гласуваха "против".

Встъпването в длъжност на Остин изисква и двете камари на Конгреса да приемат отделен законопроект. Факт е, че според американското законодателство Пентагонът не може да бъде оглавяван от лица, напуснали активна военна служба преди по-малко от седем години. Тоест, тази забрана се отнася и за Остин, който се оттегли от активна служба през пролетта на 2016 г.

Преди това в историята на САЩ Конгресът е правил такова изключение само два пъти: за Джордж Маршал през 1950 г. и за Джеймс Матис през 2017 г.

Остин е бил на активна военна служба почти 41 години. Той стана шестият афроамериканец в историята на САЩ, получил четири генералски звезди. Обявявайки намерението си да назначи Остин на поста началник на американското военно ведомство, Байдън подчерта заслугите на пенсионирания генерал в Ирак през 2010-2011 г. По това време Байдън беше вицепрезидент на САЩ.