Премиерът Бойко Борисов отговори на вчерашния коментар на президента Румен Радев за позицията на ГЕРБ за ареста на руския опозиционер Алексей Навални в живо предаване във Фейсбук тази сутрин.

По-рано премиерът определи "тишината на Радев" по казуса Навални за "оглушителна". Президентът пък обяви, че Борисов не се е трогнал от "битите български протестиращи и журналисти, нито за отравянето на Емилиян Гебрев и други български граждани", а сега се прави на радетел за демокрация.

Борисов инспектира тази сутрин заедно с екоминистър Емил Димитров-Ревизоро системата на МОСВ за наблюдение на замърсителите в страната.

"Аз мога да ви поздравя, бяхте много изчерпателни. Както и вчера Радев беше много изчерпателен. Елементарен въпрос - позиция за задържането на Навални, съпругата му, опозиционните лидери. Изчетох какво ли не друго, освен позиция."

Борисов подчерта, че позицията на ГЕРБ е ясна - освобождаване на Навални.

"Не чух позиция и за изгонените руски дипломати. Те са над 6, когато говори за ГЕРБерите. Ние със службите, с Великобритания, много работихме за там. Тези, които минаха след това, те са обявени за персона нон грата. Сиреч и там се свърши всичко", коментира премиерът.

И изведнъж заговори за изборите:

"Ние, когато провеждаме избори, защо каним наблюдатели от други страни, да гледат изборите? За да са сигурни всички, че са честни, прозрачни и ясни."

Накрая коментира, че с нищо не е засегнал Радев, за да реагира президентът толкова "остро".

"Да каже позицията позицията си. Това е държавният глава. Да, не - няма да му се карат толкова, няма страшно."

"Вие отговаряте за цялата държава, той отговаря за съпругата си", "пошегува" се Ревизоро.

"Не, ние не сме като тях, да обиждаме. Ние, правителството, настояваме хората, които са задържани за политическа дейност, да бъдат освободени. Ако има други хпрестъпления, това вече е друг въпрос. Но да са задържани за политическа дейност - това не трябва да се допуска", поправи го премиерът.

Това не значи, че разваляме отношенията с Русия, подчерта той и даде за пример "Балкански поток".

"Когато е решение в полза на държавата, ние го правим. Когато са нарушени нашите ценности - да си кажем позицията", завърши Борисов.

Преди това той коментира и ситуацията с нерегламентираното хвърляне на отпадъци, като се закани да налага тежки санкции на кметове, които не следят за това. Премиерът нареди на Ревизоро да се ползва видеонаблюдение и "всичко, което искате". Той поиска и справка за всички нерегламентирани сметища.