"Ще се забавят нещата", призна проф. Тодор Кантарджиев по повод ваксинацията, след като стана ясно, че поради технологични причини AstraZeneca ще забави доставката на своята ваксина за ЕС.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести призна, че е имало амбиции да започне масова ваксинация през май, но това едва ли ще стане.

"Оптимистичният вариант е около 1,5 - 2 милиона ваксинирани да имаме до края на август. Ако няма ваксина, не може да се ваксинираме. Държавата ще търси и други варианти и няма да се поколебаем да купим, която и да е ваксина, която е ефективна и безвредна и която е призната от регулацията в Европа."

Възможно е да се избере и руската, и китайската ваксина, подчерта той. 

Според него е спекулация да се твърди, че България има нисък брой имунизирани. Това било заради запазването на втората доза, за да не се случат технологични проблеми, които да я забавят, и "хората да останат само с една поставена доза". България е последна по брой ваксинирани и по брой дози на 100 души, и дори тези дози да се удвоят моментално, пак ще бъде последна - само пред Албания от цяла Европа.

"Тази седмица за първи път имаме под 100 на 100 000 болни за 14-дневен период, това е много добр, дано да се задържи. Но това зависи от самодисциплината на хората."

Кантарджиев призна, че политиците понякога разхлабват мерките, без да чуят експертите, но подчерта, че "слушат медицинските факти".

Ваксинационният план е много добър, правен от добри специалисти, не може да се каже дали ще бъде променян, но "етапите прерастват".

В момента се ваксинират последните групи работници, едновременно с тях персонал и ползватели на старчески домове. Сега започва ваксинация на хората на първа линия, работещи в Националния център.

"Слава богу, увеличава се в хода на имунизационната кампания броят на ваксинираните лекари. Имайте предвид, че голяма част от лекарите са боледували, и като лекари знаем, че най-трайният и всеобхватен имунитет се получава след боледуване. И няма нужда да се ваксинираме втори път."

Според него се говори за "странни неща", подчерта как всеки иска да изследва своя клетъчен имунитет преди ваксинация. И подчерта как като преди година сме се ваксинирали за грип, не сме ходили да се проверяваме за антитела преди това - нито проверяваме бебетата, които се ваксинират постоянно.

"Имунитет преди ваксинация се изследва само с научна цел, или да разбере нашата държава дали ваксината, която сме поръчали с ЕС и си я плащаме, действа добре."

За отварянето на ресторантите Кантарджиев заяви, че ще бъдат отворени постепенно в началото на април, но поради новия щам разхлабването на мерките трябва да е предпазливо и на стъпки.