Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Италианската полиция откри преди дни в апартамент в Неапол 500-годишно копие на прочутата картина на Леонардо да Винчи "Salvator Mundi" („Спасителят на света“) . По-интересното е, че в музея, откъдето е била открадната, нямали въобще идея, че ценният експонат липсва.

Полицията е арестувала 36-годишния собственик на въпросния апартамент по подозрение, че притежава крадени стоки. Картината е била открита в шкаф в спалнята му, съобщи "Гардиън".

[[nid:62257]]

Творбата е била част от колекцията на музея към църквата "Сан Доменико Маджоре" в Неапол.

Това е копие на платно на Леонардо, което през 2017 г. се превърна в най-скъпо продадената картина в света като стигна до 450 млн. долара по време на аукцион в Кристис. Оттогава е обект на засилени спекулации, свързани с мистериозното ѝ местонахождение, оспорваната автентичност и неспазените договорености за отдаване под наем (за изложбата в Лувъра по случай 500-годишнината от смъртта на Леонардо). "Salvator Mundi" не е била излагана публично, след като беше продадена за рекордната сума.

Музеят е бил затворен месеци наред заради мерките, наложени при епидемията с коронавируса, и никой не е регистрирал и съответно сигнализирал, че творбата липсва.

Прокурорът на Неапол Джовани Мелийо обясни, че когато съобщили на главния свещеник на църквата какво е открила полицията, той отговорил, че в музея въобще не са разбрали, че картината липсва, защото помещението, в което се съхранява тя, не е било отваряно повече от 3 месеца.

Смята се, че автор на масленото платно е Джакомо Алибранди, ученик на Леонардо, като творбата се датира в първите години на 16 век. Известни са около 20 оцелели до днес копия на "Salvator Mundi", приписвани на школата на Леонардо. 

Полицията сега разследва как е била открадната картина, тъй като няма признаци, че е имало влизане с взлом.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.