Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)
  • От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.
  • От 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.
  • България е в добро положение, една от четирите европейски страни извън червената зона, мерките ще се разхлабват постепенно.
  • Всички, които идват от трети страни и от ЕС, ще трябва да представят задължителен PCR, за да влязат в страната.

Това беше решено на заседание на представители на Националния оперативен щаб при премиера Бойко Борисов, съобщават от МС.

Борисов е разпоредил на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

(От бранша настояват да им се позволи да отворят от началото на февруари, като заплашиха с национален протест и марш на свободата на 27 януари. Планират и протестно отваряне на заведенията си.)

"Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици", каза той.

Ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по-трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това, добави Борисов.

България е една от четирите европейски страни извън червената зона

България се намира в много добро положение към момента в резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки.

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, съобщи Ангелов.

Председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация.

„България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, подчерта Мутафчийски.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 минава по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

Започва ваксинация в някои области на учителите 

До момента над 26 000 души са имунизирани в страната, като на 4610 души е поставена и втората доза от ваксината.

В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план.

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки ние не рискуваме здравето на хората“, коментира Борисов.

В страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни, отчете изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която, ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества ремдесивир, както и медицински кислород.

Коментари

Чичо Форий

Хм,

Цяла Европа затваря с вечерен час.... ни еохлабваме всичко..... края на Февруали ще има циркове!

....

Плебсът така иска. Не може да се върви срещу народната воля. Цирковете са целогодишни и си ги знаем много добре, но да, ще има вероятно нови нюанси. Третата вълна е зад ъгъла и ние решително олабваме мерките. После започват дежурните репортажи за нефелните ни лекари и болници и кой ВИП как е изкарал короната, която мнозина приемат просто като грипче и настинка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.